Spionen ”Skyndsam” avslöjade hundratals ryska agenter

Under kodnamnet ”Skyndsam” försåg Sergej Skripal brittisk underrättelsetjänst med hemlig information i tio år.

Bland annat ska han som välbetald dubbelagent ha lämnat över ryska GRU:s hela telefonregister, rapporterar brittiska Times.

Nu är han allvarligt skadad efter en nervgiftsattack.

Samtidigt höjs röster i Storbritannien om att utreda tidigare mystiska dödsfall med koppling till Ryssland.

Den pensionerade ryske underrättelseofficeren Sergej Skripal, 66, och dottern Julia Skripal, 33, hittades medvetslösa på en parkbänk i den sydengelska staden Salisbury den 4 mars. Utsatta för nervgift får de sedan dess intensivvård. Läget är kritiskt.

Hundratals poliser och militärer är på plats i den lilla staden för att utreda vad som hänt. Huset där Skripal bor är avspärrat och under lördagen har flera misstänkt kontaminerade fordon forslats bort, bland annat ambulanser som ryckte ut i samband med händelsen. Även en kyrkogård där hans fru och son ligger begravda undersöks.

Polisen har identifierat mer än 200 vittnen och granskar över 240 bevisföremål, berättar inrikesminister Amber Rudd på en pressträff, enligt Reuters.

Hon säger att fler än 250 antiterrorpoliser är involverade i utredningen som fortgår med ”fart och professionalism”.

Ryssland tros ligga bakom

Misstankarna riktas mot Ryssland. Något som landets utrikesminister Sergej Lavrov viftat bort som ”propaganda”.

Men flera politiker, analytiker och underrättelsetjänster tror att den ryska staten, den ryska organiserade brottsligheten eller båda i samverkan ligger bakom det misstänkta attentatet, skriver nyhetsbyrån AP.

Ex-spionen Sergej Skripals öde är ett i raden. Han flyttade till Storbritannien 2010 efter att ha släppts ur ryskt fängelse i samband med en fångutväxling mellan USA och Ryssland.

– Storbritannien är en av de vanligaste platserna dit ryssar flyr. Det är porten till väst, sätet för språket, imperiet och finansen, säger Joe Serio, amerikansk författare och expert på den ryska maffian, till AP.

Kräver utredning

Yvette Cooper, Labourpolitiker och ordförande för inrikesutskottet i det brittiska parlamentet, kräver nu en utredning av tidigare oförklarade dödsfall i Storbritannien. Hon hänvisar till en granskning av 14 fall som Buzzfeed gjorde förra året.

Mest uppmärksammat är fallet med den ryske affärsmannen och Putin-kritikern Boris Berezovsky som dog under mystiska omständigheter 2013.

– Inga försök att ta oskyldiga liv på brittisk mark ska gå outredda eller ostraffade, säger Yvette Cooper, enligt AP.

Utöver Sergej Skripal bor det minst ett dussin före detta ryska spioner i Storbritannien, skriver tidningen Times. Det handlar om dubbelagenter som rekryterats av den brittiska underrättelsetjänsten MI6.

Stationerad i Spanien

Sergej Skripal samarbetade med Storbritannien i omkring tio år och gick under kodnamnet ”Forthwith” (skyndsamt, omedelbart, genast).

När han rekryterades arbetade han för den ryska militära underrättelsetjänsten GRU och var stationerad i Spanien. Det var den spanska underrättelsetjänsten som pekade ut honom som en potentiell rekryt för britterna.

I juli 1995 kontaktades han av en brittisk agent som utgav sig för att vara en spansk affärsman, uppger källor inom underrättelsetjänsten för Times. Efter en tid berättade Sergej Skripal för personen att han tillhörde GRU, vilket britterna naturligtvis redan visste.

De kommande åren utvecklades relationen mellan MI6 och Skripal. Ryssen blev en pålitlig informationskälla. Sjuk i diabetes åkte han hem till Moskva, men han återkom regelbundet till Spanien för återhämtning.

Med tiden kom han att bli en fullfjädrad dubbelagent.

När han 2000 pensionerades från GRU fortsatte han att läcka information till Storbritannien från sin position som myndighetsanställd i Moskva.

Lägenhet nära Malaga

MI6 köpte en andelslägenhet till Skripal nära Malaga, skriver Times, för att ha en säker träffpunkt.

Hans brittiska kontakt brukade flyga dit i tredagarsperioder för att träffa honom. Efter varje möte, som varade tre-fyra timmar, belönades ryssen med mellan 5 000 och 6 000 dollar i kontanter. Pengarna satte han in på ett spanskt bankkonto.

Under sin tid som dubbelagent bidrog han med detaljerad information kring strukturer och personal inom Rysslands militära underrättelsetjänst, bland annat identiteterna på hundratals ryska underrättelseofficerare, skriver Times. Han lät britterna ta del av GRU:s hela telefonkatalog.

Rysk mullvad

Informationen spridde MI6 vidare till MI5 och utländska allierade, däribland amerikanska CIA, vilket starkt bidrog till att underminera Rysslands underrättelser under perioden.

Sergej Skripal röjdes efter att en rysk mullvad inom den spanska underrättelsetjänsten kommit på honom, enligt Times. Han greps 2004 då uppgifterna nått Moskva.

Mullvaden avslöjades också och ställdes inför rätta i Spanien.

MI6 insåg att operationen ”Skyndsamt” nått vägs ände och sprängts när Sergej Skripal inte dök upp på ett avtalat möte i Spanien senare samma år.

Han dömdes 2006 till fängelse i 13 år. I juli 2010 var han en av fyra fångar som släpptes av Kreml i utbyte mot tio ryska spioner som gripits av FBI.

”Har visat intresse”

Enligt källor till Financial Times har Skripal sedan frisläppandet fortsatt att hjälpa de brittiska och västerländska säkerhetstjänsterna. Även om tillgången till hemligstämplade uppgifter strypts har hans kunskap om Rysslands underrättelsearbete och kontraspionage varit till nytta.

– Allierade utländska myndigheter har visat intresse för honom sedan han släpptes i spionutbytet. Han var användbar under en begränsad period, säger en högt uppsatt person till tidningen.

Källor inom MI6 beskriver Sergej Skripal som en av de mest produktiva spionerna som varit aktiva efter Kalla kriget, skriver Times.

Hans värde då är nu en viktig pusselbit i jakten på ansvariga för nervgiftsattentatet.

Publisert:

LÄS VIDARE