Rickards skadestånd betalades ut till gärningsmannen

avJosefin Silverberg

NYHETER

Rickard, 24 skulle få skadeståndsersättning efter att han blivit skallad av en man i sitt jobb på krogen.

Pengarna har dröjt – Kronofogden beslutade att mäta ut gärningsmannens bil och Rickard såg framemot att rätt skulle bli rätt.

Men fogden råkade i stället betala ut pengarna till gärningsmannen – nu ska Justitieombudsmannen granska ärendet.

– Jag har gjort allt rätt men det har ändå gått åt skogen, säger Rickard till Aftonbladet.

Det var fyra år sedan som Rickard, nu 24, blev skallad när han jobbade som ordningsvakt på krogen. Mannen som skallade honom dömdes till att betala skadestånd till Rickard och till flera andra personer som utsatts för brott av honom.

– Det var ett flertal personer skulle få skadestånd av honom. Men han hade inga pengar. Det har gått fyra år och har inte hänt någonting, säger Rickard.

Under förra året fick han besked att Kronofogden bestämt att utmäta och sälja gärningsmannens bil. Försäljningen av bilen som har ett värde på omkring 385 000 samt en guldkedja och en Rolexklocka skulle gå till att ersätta brottsoffren.

– Då var allt frid och fröjd. Jag tänkte att jag skulle få mina pengar, men det drog ut på tiden och jag ringde upp och frågade vad som hänt. De hänvisade mig vidare och verkade förvirrade.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Kronofogden: Det har gått ”snett”

Aftonbladet har tagit del av mejlväxlingen mellan Rickard och handläggarna på Kronofogden. ”Det förefaller som att betalningar från Kronofogden gått ”snett” så att de pengar som du skulle fått in betalats ut till XX”, står det i mejlet där förklaringen till slut kommer.

– Handläggaren sa till mig att de satt in pengar på mitt konto men när de kom tillbaka från ledigheten upptäckte det att det blivit fel och att pengarna satts in på gärningsmannens konto, säger Rickard.

”Oroväckande att det går till så här”

På frågan om hur han nu skulle få sitt skadestånd fick han svaret: ”Vi har försökt få pengarna tillbaka utan att lyckas. Nu finns det inga pengar kvar för utbetalning”.

Hoppet står till att andra ägodelar hos mannen kan mätas ut i framtiden eller att Rickard ställer ett skadestånd på Kronofogden för sättet de hanterat hans ärende på.

– Det är oroväckande att det går till så här. Det är en myndighet vi pratar om. De kan inte betala ut pengar felaktigt, de måste se till att det blir rätt.

Mattias Hermansson Salmi, en av de handläggarna som haft hand om ärendet har rått Rickard att vända sig till myndighetens rättsavdelning, där det inletts en process om skadestånd för felhantering.

I det här fallet rör det sig om den mänskliga faktorn och olyckliga omständigheter. Efter att Rickard har fått all relevant information har ärendet avslutats hos oss. Han har möjlighet att kräva skadestånd för hanteringen, säger Mattias Hermansson Salmi.

Kommer ni ändra era arbetssätt för att se till att det här inte sker igen?

– Det är svårt för mig att svara på om vi kommer ändra arbetssätt i och med att vi redan lämnat ifrån oss ärendet. Det får rättsavdelningen avgöra, säger Hermansson Salmi.

JO ska utreda

Rickard har anmält hanteringen till Justitieombudsmannen som nyligen beslutat att begära in yttrande från Kronofogden i ärendet.

– Jag har stått på mig och visat att jag har belägg för det jag påstår. Men tänk om någon annan som inte är lika bevandrad inom juridiken drabbas av samma hantering. Då blir det inte bra.

Tre rubriker - 18 mars 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM