Råd till ryska journalistelever: Byt yrke

Av: TT

Publicerad:
Hatet och hoten mot journalister i Ryssland har ökat de senaste åren, säger Joanna Kurosz som själv arbetat som journalist i landet mellan 2003 och 2006. Bilden visar en journalist i protester i St. Petersburg 2017. Arkivbild.
Foto: Dmitri Lovetsky
Hatet och hoten mot journalister i Ryssland har ökat de senaste åren, säger Joanna Kurosz som själv arbetat som journalist i landet mellan 2003 och 2006. Bilden visar en journalist i protester i St. Petersburg 2017. Arkivbild.

Ryska journalister lever ett utsatt liv, ifall de rapporterar om politik eller gräva i känsliga frågor. Numera uppmanas journaliststudenter att ”inte skriva något som är emot regimen”.

– Lärarna säger att det inte är värt det, säger journaliststudenten Ana till TT inför presidentvalet på söndag.

Ana flyttade till den ryska huvudstaden för fyra år sedan. Då var hon 17 år, nyligen antagen till journalistprogrammet, och hade stora drömmar om att granska makten, berätta sanningen och rädda världen med det skrivna ordet.

– Vi var flera i klassen som pratade om att starta en egen oberoende tidning och jobba tillsammans med att berätta sanningen. Men nu vet vi att om man som politisk journalist vill vara säker så har man två val: antingen flytta härifrån eller göra något annat, säger Ana, som egentligen heter något annat.

Uppmanar till tystnad

Under utbildningens gång har även deras lärare gjort klart för dem hur läget ser ut.

"Vår regering respekterar inte journalister. Även om ni förstår vad som pågår i det här landet, så tänk till en extra gång innan ni skriver något om det". Så sade en av Anas professorer i en skrivkurs hon läste under utbildningens första termin, berättar hon.

– Han sade också att "om fyra år, när ni tar examen, så kommer ni att släppa den här idén om att bli journalister och gå över till marknadsföring i stället."

Uppmaningen fastande i bakhuvudet, och har påverkat hur hon ser på sin framtid.

– Även om man har all drivkraft och entusiasm i världen över yrket så påverkar det dig, säger hon.

Låg pressfrihet

Organisationen Journalister utan gränser rankar Ryssland på plats 148 av 180 i sitt årliga pressfrihetsindex. Sedan 1992 har 58 ryska journalister mördats, enligt pressfrihetsorganisationen CPJ.

Få av morden har klarats upp och anmälningar om hot mot journalister leder sällan till rättegång. Vissa fall har blivit uppmärksammade stort internationellt, inte minst när Anna Politkovskaja mördades 2006 och Anastasia Baburova 2009.

– Trots att morden utfördes för flera år sedan är problemet att de skett under samma Putin-regim som fortfarande regerar, säger Joanna Kurosz, Eurasienchef på människorättsgruppen Civil Rights Defenders.

Förtrycken ökar

Förtrycket mot journalister i Ryssland har trappats upp under de senaste åren, säger Joanna Kurosz som själv arbetade som journalist där 2003–2006.

– Det finns också mer desinformation, vilket gör det svårare för journalister att bevaka Ryssland. Myndigheterna är ännu mer måna om att människor inte ska få reda på sanningen om vad de pysslar med i olika sammanhang.

Statligt kontrollerade medier har inte som målsättning att ge medborgare objektiv information, utan att ge dem en bild av verkligheten som passar makthavarna, säger Joanna Kurosz.

– Personliga hot mot regimkritiker är relativt vanliga. Hotfulla sms och angrepp från så kallade patriotiska grupper likaså. Det är också flera medier som tvingats lägga ner eller marginaliseras för att de inte passar den bild som regeringen vill ge, säger hon.

Det faktum att Anas lärare uppmanar eleverna att inte rapportera om politik, förvånar inte Joanna Kurosz.

– Det är vad jag också har hört. Som jag förstått det så utbildar man sig inte till att bli journalist i Ryssland, man utbildar sig till att sprida propaganda.

"Får förbli en dröm"

För 21-åriga Ana börjar studierna lida mot sitt slut och om två månader har hon examensbeviset i handen. Men precis som hennes lärare förutspått funderar hon på att byta riktning och söka jobb inom marknadsföring i stället.

– Jag drömmer fortfarande om att bli journalist, men det får nog förbli en dröm. Det är inte värt det.

Publicerad: