I dag kommer stormen Gustav

avMagnus Sundholm, Aftonbladet

NYHETER

1,9 miljoner är på flykt undan orkanen Gustav

Foto: afp
Miljoner är nu på flykt undan orkanen Gustav.

NEW ORLEANS. Strax efter klockan två i morse svensk tid körde Aftonbladet in i New Orleans.

Då hade 1,9 miljoner människor redan flytt och förvandlat det populära turistmålet till en spökstad.

Ett oväder drog på kvällen lokal tid in över staden – som en förvarning för orkanen Gustav.

– Det började blåsa något fruktansvärt, säger Aftonbladets reporter på plats Magnus Sundholm.

Foto: Foto: AFP
Devontay Jenkins och hans mamma Rosemarie Jarreau kramar sina valpar innan de kliver på det sista tåget ut ur New Orleans.

Trots myndigheternas noggranna förberedelser vittnade scener i natt om panik.

Längs vägrenen på överfarterna runt idrottsarenan Superdome stod personbilar övergivna i regnet. Kanske hade de gått sönder, kanske hade de slut på bensin.

Ägarna hade i varje fall valt att lämna dem bakom sig när staden liksom stora delar av befolkningen längs den mexikanska golfkusten la benen på ryggen inför dagens väntade naturkatastrof.

– Ge er av. Det här är på riktigt. Till alla som tror att ni kan stanna i staden har jag ett meddelande. Det kommer att bli ett av de största misstag ni gör i livet, sa New Orleans borgmästare Ray Nagin.

Största evakueringen

Det var helt andra tongångar än för tre år sedan då staden togs på sängen av orkanen Katrina och mer än 1 800 personer dog.

Den här gången inleddes evakueringen i god tid och nationalgardet hade kallats in för att förhindra en upprepning av de laglösa dagar som skakade Louisiana 2005. Det var den största evakueringen i Louisianas historia.

Vid Aftonbladets pressläggning uppmättes Gustav till tre på den femgradiga orkanskalan, men experter varnade för att den kunde växa sig starkare när den drog längre in över land.

Igenspikade dörrar

Till och med Baton Rouge, en och en halv timme norr New Orleans, var i går en död stad. Affärsägare och invånare hade spikat igen fönster och dörrar och de som inte lämnat staden hamstrade mat, vatten och bensin där det fortfarande gick att komma åt.

Bara ett fåtal mackar i staden hade i går bensin att sälja.

– Jag är rädd. Vi vet inte hur allvarligt det blir. Men jag befarar det värsta, sa soldaten Benjamin Thomas till Aftonbladet.

På en parkeringsplats utanför Baton Rouge dirigerade han de mer än 100 skolbussar som satts in för att evakuera invånarna.

– Mina befäl säger att vi ska sättas i säkerhet när orkanen kommer i morgon. Men samtidigt vill de ha oss i närheten för att vi ska kunna rycka ut om det behövs. Jag har varit med om för många orkaner för att tycka att det känns tryggt.

”Folk är oroliga”

Aftonbladets team tog sig till ett hotell i Daphne i Alabama – cirka 20 mil öster om New Orleans – under natten lokal tid, tidig morgon svensk tid.

– Hotellet är fullbelagt, jag uppskattar att cirka 80 procent av gästerna kommer från New Orleans. Folk håller tummarna och hoppas att allt ska gå bra med deras hus. Folk är väldigt oroliga över att stan ska ödeläggas ytterligare en gång, säger Aftonbladets reporter Magnus Sundholm.

Totalt beräknas 11,5 miljoner människor i USA beröras av orkanen.

I går skördade Gustav det första amerikanska dödsoffret när en seglare i Florida föll överbord och drunknade. Tidigare har 94 personer i Karibien fallit offer för Gustav.