Grace, 12, överlevde fallet

NYHETER

Ville visa kusinen utsikten från taket – föll handlöst 14 våningar

Grace Bergere, 12, föll 55 meter ned i en rökgång – och överlevde.

En askhög blev hennes räddning.

– Det är ett mirakel, ett verkligt mirakel, säger hennes pappa.

Foto: Grace Bergere

Grace Bergere ville visa sin kusin den fantastiska utsikten från höghusets tak i West Village, New York. För att nå den absolut högsta punkten klättrade Grace upp i den åtta meter höga murade skorstenen.

Väl framme vid toppen tappade 12-åringen greppet och föll handlöst ned i den smala rökgången som ledde till källaren – mitt framför ögonen på kusinen, som var på besök från Kalifornien.

Väntade sig det värsta

Räddningstjänsten larmades till huset. När brandmännen öppnade metalldörren som ledde till utrymmet i slutet av rökgången var de beredda på det värsta. Samtidigt försökte de lugna flickans pappa, som desperat skrek hennes namn.

Ur högen av aska stack en liten hand fram. Grace Bergere, 12, var vid liv.

– Jag hoppade till. Jag trodde aldrig att hon skulle vara vid liv, och blev därför chockad, säger brandmannen Simon Ressner till AP.

När Ressner och hans kollegor drog fram Grace var hon täckt av sot. Endast munnen och ögonen var synliga. Men den 60 centimeter djupa

askhögen tros ha räddat hennes liv.

Skadade höften

Enligt Simon Ressner föll flickan med huvudet först och landade på ryggen.

– Det är ett mirakel, ett verkligt mirakel, säger hennes pappa, jazzmusikern Steve Berger.

Olyckan inträffade i torsdags kväll. 12-åringen fördes till Bellevue Hospital Center och ska stanna över helgen för observation. Hon skadade höften men mår efter omständigheterna bra, skriver AP. Hon var vid gott mod och pratade med familjen och tittade på tv på lördagen.

Likt sin pappa vill Grace syssla med musik. Hon har sjungit med New York City operans barnkör men har sedan en tid tillbaka gått över till att spela trummor.

– Det är mer vilt och inte så änglalikt, säger Grace om den nya musikinriktningen.