Isbjörnen gled 30 mil – på isflak

avJenny Stiernstedt

Att gå vilse är ingen konst.

Men att råka glida iväg till en helt annan kontinent är inte lika vanligt.

En isbjörn från Grönland seglade en sträcka om minst 29 mil – bara för att råka i händerna på isländska jägare.

Den blev inte mer än två år, isbjörnen från Grönland.

Han dog ung – men berömd.

I takt med att nyheten om hur djuret tagit sig från Grönland till Island – där kortaste sträckan mäter 29 mil – spridit sig över världen har allt fler imponerats över färden.

Hur klarade isbjörnen egentligen av att simma hela långa vägen till vulkanön?

Gled på isflak

Sanningen är att den gled på ett isflak. Simmade gjorde den bara de sista kilometerna.

– I slutet av vintrarna brukar isflaken från Grönland komma till Island. Man tror att isbjörnen varit på ön ett tag när man upptäckte den, berättar Hafdis Bjarnadottir som bor i Reykjavik och hörde nyheten på radion.

Trots att isbjörnen, som skämtsamt fått namnet Björn Björnesson (svensk stavning, reds anm) efter en isländsk politiker, troligtvis strövat omkring på Island i veckor fick männen som upptäckte honom väldigt bråttom att plocka fram bössan.

Rädda att han skulle äta barn

– De trodde inte sina ögon när de såg honom. De var rädda för att han skulle ta sig till närmaste by och äta barn, säger Hafdis Bjarnadottir.

Männen, som hade tillstånd att skjuta björnen, har dock inte behandlats som hjältar efter jakten.

– Det var synd att de sköt isbjörnen. Jägarna säger att de var rädda för att han skulle attackera. Han sprang mot dem. De flesta tycker att de skulle ha skjutit honom med bedövningspistol. Men det skulle ha tagit flera timmar att få tag på bedövningsmedlet som fanns på andra sidan av ön.

Utrotningshotad

Hafdis Bjarnadottir fortsätter:

– Men de flesta är ledsna och arga. Isbjörnen är ändå ett djur som håller på att dö ut.

För att bevara minnet av isbjörnen ska den nu att stoppas upp och ställas ut. Den nyfikne kommer att kunna se honom på ett museum i staden Saudarkrokur som ligger på den norra delen av ön.

Har hänt förut

Redan i dag har islänningarna några uppstoppade isbjörnar att beskåda.

– För 20 år sedan hände exakt samma sak. Då kom också en isbjörn från Grönland som man sedan skjöt, säger Hafdis Bjarnadottir.