Nyheter

Hur ska man orka leva så här?

Av: 

Lisa Olsson

NYHETER

Bloggare om striderna i Gaza

Striderna i Gaza engagerar bloggvärlden. Efter gårdagens granatbeskjutning av en skola då 42 människor dog är många upprörda över Israels agerande.

Susz är kritisk till att läkare och journalister inte släpps in i Gaza något som hon menar leder till en felaktig rapportering.

- Det är rena rama juntafasonerna. Journalister måste släppas in så de kan berätta vad som händer, skriver hon.

Hon är inte ensam om sin åsikt och organisationen Foreign press association (FPA) har överklagat beslutet till Israels Högsta Domstol. I fredags togs beslutet att tolv utländska journalister åt gången skulle få rätt att åka in i Gaza men den israeliska militären ville delvis bestämma vilka medieföretag som skulle få åka. I dagsläget får dock ingen komma in i Gaza på grund av säkerhetsläget.

Arabiska massmedier på plats

Ali Esbati menar att västerländska medier inte behöver vara utelämnade till israeliska pr-folk utan att de borde använda sig av de arabiska massmedier som finns på plats.

- De rapporterar med risk för sitt eget liv. Visa mer av deras bilder istället, skriver han i sin blogg.

En bloggare som rapporterar direkt från Gaza skriver om den desperata situationen för det palestinska folket som inte vet var de ska ta vägen.

- Varken hemmen, moskéer, skolor eller flyktinglägren är säkra. Var ska man ta vägen? Det finns inga säkra platser. Huset som jag befann mig i nyss har just bombats.

Israeliska bloggare stödjer militären

De flesta israeliska bloggarna står bakom offensiven i Gaza, rapporterar BBC, även om de känner för den palestinska civilbefolkningen. Bloggarna menar att Israel inte har något val på grund av hotet från Hamas. Många berättar om skräcken för Hamas raketer.

- Jag står ensam i källaren och lyssnar på sirenen och väntar på smällen. Hur ska man orka leva så här, skriver en 17-årig israelisk bloggare.

Även i Sverige finns många kritiska röster mot Hamas. En av dem är Mr D Frihetsblogg som menar att Hamas använder barn som sköldar.

- Det står klart att det är en utstuderad taktik att lura den israeliska militären att skjuta mot civila mål. Sedan utnyttjar man skamlöst dödsoffren i sin propaganda.

"Kan Obama stifta fred?"

Vad kan Obama göra, undrar många bloggare som tycker att han har tagit för lång tid på sig att göra ett uttalande. Anna-Lena Lodenius hoppas på att han kommer ha mer att säga när han har tillträtt som president.

- Man kan ändå glädjas lite åt att USA:s utrikesdepartement meddelat att man vill ha ett omedelbart eldupphör, skriver hon.

Alla är inte lika positiva till Obamas möjligheter att skapa fred. Bloggen Det progressiva USA tror inte att det kommer hända mycket.

- Det mest troliga är att Obama kommer att hålla några tal, lägga fram några förslag som Israel kommer att ändra på till oigenkänlighet och att ingenting kommer att förändras utom att det kommer att bli fler israeliska kolonier på Västbanken och fler svultna och döda palestinier i Gaza, skrivs det på bloggen.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert: