Rekordhögt elpris kan bli ännu högre

NYHETER

En torr höst kan göra att elpriset stiger till nya rekordnivåer, menar bedömare.

I sommar har priset på den nordiska elbörsen rusat och överraskat experterna.

Foto: Dyr el Elen är redan dyr men i höst kan priset stiga ännu mer.

I Sverige ökade snittpriset för onsdagen till 66 öre per kilowattimme, men en stor del av dagen låg timpriset på över 70 öre. Någon snabb ljusning för elkunderna verkar elmarknadens aktörer inte tro på. Terminspriserna på el visar att marknaden räknar med priser på dagens nivåer under flera år framåt.

– Det finns inget som säger att det ska vända nedåt. Alla tror på stigande priser om det inte börjar regna mycket så att man får mer vatten, säger Shamsher Khan, prissättningschef på Fortum Markets.

Kol och olja

Förutom vädret är det skenande priser på kol och olja som gör att svenskarna får gräva allt djupare i plånboken när elräkningen kommer. Utsläppsrätter och elcertifikat är andra faktorer som påverkar prislappen.

I början av året kostade elcertifikaten omkring fyra öre per kilowattimme, nu ligger de på sex öre. Och handeln med utsläppsrätter har ökat från tidigare 20 euro per ton till 25 euro i dag. Kostnadsökningar som elbolagen givetvis låter kunderna betala i form av högre priser.

– Av dagens elpris är ungefär 18 till 19 öre utsläppsrätter, säger Per Thorin, chef för Vattenfall privatkunder.

Den som i dag tecknar sig för ett treårigt elavtal hos Vattenfall får betala 1:17 kronor per kilowattimme. Ett ettårsavtal hos Fortum kostar 1:60 kronor per kilowattimme för en villakund och 1:80 kronor per kilowattimme för en lägenhetskund. I priserna ingår allt från energiskatt och moms till utsläppsrätter och elcertifikat.

Luras

På onsdagen meddelade statliga Svenska Kraftnät att man från och med årsskiftet höjer stamnätstariffen med cirka tio procent. Fast det är inget som konsumenterna ska märka av.

– Stamnätstariffen är en oerhört liten del av nättariffen och en ännu mindre del av elräkningen i sin helhet. För dig betyder det ingenting, säger Svenska Kraftnät generaldirektör Mikael Odenberg.

Ett elbolag som ändå höjer priserna med hänvisning till Svenska Kraftnäts höjning luras.

– Definitivt. Och det har väl i historien hänt att nätbolag har försökt att skylla sina egna höjningar på Svenska Kraftnät, säger Mikael Odenberg.