Vita huset anklagar Ryssland för cyberattack

TT-Reuters

Publicerad 2018-02-15

Cyberattack "NotPetya" drabbade företag över hela Europa 2017. Arkivbild.

USA anklagar offentligt Ryssland för att ha legat bakom cyberattacken "NotPetya" som lamslog delar av Europa förra året.

Beskedet från Vita huset kom efter att flera försvarsministrar inom Nato också pekat ut Ryssland som ansvarigt.

Cyberattacken som ägde rum i juni 2017 "spred sig över världen och orsakade skador för miljarder dollar i Europa, Asien och Amerika", konstaterade Vita husets pressekreterare Sarah Sanders i ett uttalande på torsdagen.

Sanders slog också fast att attacken var en del "av Kremls pågående försök att destabilisera Ukraina och att det visar med all önskvärd tydlighet Rysslands inblandning i den pågående konflikten". Hon meddelar vidare att det är rör sig om en "hänsynslös och urskillningslös cyberattack som kommer att få internationella konsekvenser".

"Hantera hotet"

Vita husets uttalande var ett eko av exempelvis Storbritanniens utrikesminister Gavin Williamson kommentar tidigare under dagen om att attacken egentligen riktad mot finans-, energi- och politiksektorn i Ukraina, men också utformad på ett sätt så att den spreds vidare. Han kallar det en ny sorts krigföring:

– Vi måste vara beredda att hantera de här skarpa och intensifierande hoten.

Attacken beräknas ha orsakat kostnader på flera miljarder kronor i Europa. Den danska rederikoncernen AP Möller Maersk ska ha förlorat runt två miljarder kronor.

"Rysskräckkampanj"

– Allt leder direkt tillbaka till den ryska staten och den ryska militären, säger Danmarks försvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

– Ryssarna har lyft det här till en ny nivå där det bara går ut på att vålla skador som i ett militärt angrepp.

Uppgifter från USA pekade tidigare i år ut Ryssland som ansvarigt och brittiska källor säger att Nato-länderna har koordinerat sina uttalanden.

Kreml slår tillbaka mot anklagelserna och menar att det är del av en "skrämselkampanj mot Ryssland" från vissa västländer.