Flög helikopter till jobbet och tjänade 500 miljoner dollar

Toppchef vid investmentbanken Lehman Brothers i blåsväder

Hatad Sedan Lehman Brothers konkurs har Richard Fuld blev misshandlad på gymet och utfrågad i representanthusets kontrollutskott.
Hatad Sedan Lehman Brothers konkurs har Richard Fuld blev misshandlad på gymet och utfrågad i representanthusets kontrollutskott.

Sedan 2000 har han tjänat 500 miljoner dollar.

Richard Fuld kunde leva lyxliv och flyga helikopter till jobbet.

Nu är han en av USA:s mest hatade män.

Den 21 september blev han attackerad på gymmet. Det var efter att det meddelats att banken Lehman Brothers hade begärts i konkurs, som Richard Fuld blev boxad i ansiktet.

– Han stod på ett löpband när någon gick fram och slog ner honom, säger vittnet Vicki Ward till CNBC.

Hon säger att hon förstår mannen som slog Fuld.

– Efter att ha sett honom i tv, inte det minsta ångerfull, ville jag göra samma sak.

Grillad av politiker

Richard Fuld har varit koncernchef vid investmentbanken Lehman Brothers de senaste femton åren. I september blev banken offer för kreditkrisen.

Sedan 2000 har Richard Fuld tjänat 500 miljoner dollar.

I går grillades han av representanthusets kontrollutskott som ville ha en förklaring till hans feta inkomst och de jättebonusar som trots bankens misslyckande har gått till ledande chefer.

– Till syvende och sist orsakades det som hände Lehman Brothers av bristande tillit. Det var inte bara bristande tillit till Lehman Brothers, utan det var något som kan beskrivas som en fruktan som bredde ut sig över hela spektrat av finansieringsbanker och finansinstitutioner, sa en pressad Fuld.

Utfrågningen innebär starten på en serie utredningar som utlovats av kongressen som i fredags antog ett räddningspaket på 700 miljarder dollar för att stötta Wall Street i samband med landets värsta ekonomiska kris sedan depressionen på 1930-talet.

Tjänade 3,6 miljarder

Utskottets ordförande Henry Waxman riktade sig mot Fuld och sade att han under åren hade tjänat 500 miljoner dollar, motsvarande 3,6 miljarder kronor, i lön och bonusar från Lehman Brothers. Fuld äger en fastighet i Florida värd 14 miljoner dollar liksom ett hus i Idaho fyllt med en konstsamling, sade Waxman.

– Du har haft möjlighet att samla på dig en halv miljard dollar och min fråga till dig om det är skäligt för en vd för ett bolag som nu är i konkurs? Det är bara omöjligt att föreställa sig för så många människor, sade Waxman.

Siffror som överlämnats av Lehman Brothers visar att Fuld fått omkring 52 miljoner dollar från banken 2000. De har sedan ökat kraftigt 2006 till mer än 106 miljoner dollar.

Men Fuld sade att han inte tillskansat sig så mycket under de åtta åren.

– Jag tror att för de åren du talar om så tror jag att den kontanta kompensationen var närmare 60 miljoner dollar och att den summa jag tog ut från banken därutöver var närmare 250 miljoner dollar. En stor summa även det, sade Fuld.

Ingen skuld för kollaps

I en serie skrivna vittnesmål som inkommit under helgen tar Fuld ”inte på sig någon skuld för Lehmans kollaps”, sade Waxman. I stället har han hänvisat till en rad destabiliserande faktorer och säger att vi till slut var besegrade.

Lehman Brothers ansökte om konkursskydd den 15 september efter en hektisk vecka av samtal som misslyckades att hitta en köpare till Wall Street-giganten.

Världens finansmarknader råkade i kaos när Lehman Brothers begärde konkursskydd. Investmentbanken redovisade 639 miljarder dollar i tillgångar och 613 miljarder dollar i skulder när den lämnade in sin konkursansökan till en federal domstol i New York.

Publisert: