Ideologin kan knäcka kd

Ny undersökning visar att svenskarnas stöd för klassiska kd-frågor är lågt

Nya opinionsvindar kan stå kristdemokraterna dyrt.

Siffror som aftonbladet.se tagit del av visar att traditionella kd-frågor står lägre i kurs hos svenskarna än på länge.

– Det här är inga roliga besked för partiet, säger statsvetaren Henrik Oscarsson.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.
Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Under parollen ”vision och leverans” möts kd-politiker från hela landet i Uppsala i morgon för de årliga kommun- och landstingsdagarna.

Det är ett parti i opinionsmässig och ideologisk motvind som samlas.

Valresultatet på knappt 6,6 procent hade i förra sifomätningen sjunkit till 5,3 procent. I december var partiet nära riksdagens 4-procentsspärr med bara 4,2 procent av de tillfrågades stöd.

Svikna vallöften

Bakom siffrorna finns svikna vallöften som det om sänkt bensinskatt och en slopad fastighetsskatt som inte blev så gynnsam som partiet önskade. Men än mer allvarligt för kd är de opinionsvindar som just nu blåser i Sverige.

En väljarundersökning som presenteras av SCB nästa vecka, men som aftonbladet.se redan tagit del av, visar att traditionella kd-värden som familj och kristendom inte står högt i kurs bland de svenska väljarna. Dessutom är betydligt fler svenskar, tvärtemot kd:s politik, positiva till homosexuellas rättigheter.

Stora opinionsförändringar

– Här kan vi se de allra största opinionsförändringarna sedan 2002, säger Henrik Oscarsson, statsvetare vid valforskningsprogrammet på Göteborgs universitet, som står bakom undersökningen.

I samband med valet 2006 ställdes en rad attitydfrågor till väljarna. Det gällde bland annat inställning till homosexuella, aborter och kristna värden. Det visade sig att svaren hade ändrat sig kraftigt sedan förra valet då samma grupp människor fick svara på samma frågor.

2002 tyckte 27 procent att homosexuella bör få adoptera barn. 2006 hade siffran stigit till 38 procent.

2002 tyckte 29 procent att det är viktigt att satsa på ett samhälle med kristna värden. 2006 var bara 20 procent positiva till förslaget.

2002 tyckte 80 procent att samhället bör stärka familjens ställning. Fyra år senare var 75 procent positiva.

– Svenska väljare är ideologiskt röstande väljare. Ideologin spelar mycket större roll än till exempel partiledare, säger Henrik Oscarsson.

– Det är sådana här ideologiska vindar som styr för och motgångar i valen. Det här är inga roliga besked för kristdemokraterna.

Bör kd ändra sin politik?

– Enligt teorin ska man försöka vara lyhörd inför väljaropinionen. När de utformar sina strategier måste de ta hänsyn till att det blåser ideologisk motvind.

Men Henrik Oscarsson tror att kristdemokraterna kan räddas genom taktikröstning i nästa val 2010.

– Om det finns två tydliga regeringsalternativ kommer borgerligheten se till att stödrösta på kd. Skulle partiet däremot gå ner under tre procent i opinionsundersökningarna så kommer taktikröstnignen utebli. Då blir man rädd för att slänga bort sin röst.

Publisert: