Hembränt bränsle för 1,50 litern

NYHETER

Nu kan du bränna ditt eget bränsle hemma

Foto: PETTERSSON LENNART LEPETT

Nu kan du bränna din egen etanol hemma på bakgården och dra ner dina bränslekostnader rejält. Med hembränningsapparaten ”E-Fuel 100 Micro Fueler” får du en liter etanol för endast 1,50 svenska kronor.

Tidningen Ny teknik skriver i senaste numret om det amerikanska bolaget ”E-Fuel Corporation” som lanserar en hembränningsapparat för etanolproduktion. Med den nya uppfinningen ska produktionskostnaden bli så låg som 1,50 kronor per liter.

Det som behövs för att du ska kunna producera din egen etanol med hembränningsapparaten är en specialutvecklad jäst, socker, vatten och el. Bakom idén och bolaget står Thomas Quinn och apparatens konstruktör Floyd Butterfield.

– Jämfört med storskalig etanolframställning sker vår tillverkning i färre steg och vid lägre temperatur, vilket gör metoden billigare, säger Thomas Quinn till tidningen Ny Teknik.

Men det är inte så enkelt som att damma av den gamla olagliga spritbrännaren. Etanolbrännaren är stor som en diskmaskin och har ett särskilt membran som separerar etanolen från vattnet. Dessutom måste du i Sverige söka tillstånd från både Folkhälsoinstitutet och din kommun för att få använda apparaten.

Till en början kommer produktionen av ”E-Fuel 100 Micro Fueler” ske i USA, Kina och Storbritannien. Priset på en apparat beräknas hamna på cirka 60 000 kronor.

Läs mer om etanolteknik på Nyteknik.se

Sofia Sofroniadou/Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM