Politkovskajas mördare går fri

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ändå läggs utredningen om mordet på den ryska journalisten ner

Nu läggs utredningen om mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja ner.

Helt fel, menar kollegorna på tidningen Novaja Gazeta.

– Mördaren är fortfarande på fri fot och beställaren av mordet är ännu inte känd, säger chefredaktören Dmitrij Muratov till radiostationen Echo Moskvy.

Mordet upprörde en hel värld. Rysslands kanske modigaste journalist, Anna Politkovskaja, sköts till döds i trapphuset till sitt hem i Moskva den 7 oktober 2006. Orsak: Hennes avslöjande och orädda rapportering från bland annat krigets Tjetjenien.

Tre personer åtalas

I dag, över ett och ett halvt år efter dödsskotten, går mördaren fortfarande fri och hjärnan bakom mordet har inte avslöjats. Trots det läggs utredningen ner. Beskedet gavs av åklagarmyndighetens talesperson i den ryska tv-kanalen Vesti.

Samtidigt åtalas tre personer, som redan sitter bakom lås och bom i Moskva, för inblandning i mordet. Den som höll i pistolen är tidigare namngiven och jakten på honom ska, enligt åklagaren, fortsätta.

På Novaja Gazeta, där Anna Politkovskaja arbetade, är missnöjet i dag stort.

Mördaren på fri fot

– Ett brott kan inte vara uppklarat om mördaren befinner sig på fri fot och den som beställde mordet inte är känd, säger tidningens chefredaktör Dmitrij Muratov till radiostationen Echo Moskvy.

Mordutredningen har under lång tid läckt som ett såll och alla läckorna har försvårat för dem som vill att sanningen ska komma fram, menar Muratov.

– Läckorna har hjälpt många människor som varit inblandade i mordet att gömma sig i tid, till dem hör även mördaren.

Den officiella utredningen läggs ner men på Novaja Gazeta kommer man på egen hand fortsätta arbetet med att hitta den som utförde, och beordrade mordet på Anna Politkovskaja.

Tidigare har flera personer åtalats för inblandning men misstankarna mot dem är nu avförda.

Publicerad: