Världens 50 mäktigaste bloggar

Lista: Bloggarna som har makt

The Huffington Post.

Så heter den inflytelserikaste bloggen i hela världen.

Det rapporterar The Guardian som har listat världens 50 mäktigaste bloggar.

Bloggare ger rubriker över hela världen. Bloggandet har enligt The Guardian aldrig varit större nu när såväl vanligt folk som kända profiler som Tom Cruise och prins Harry smattrar fram sina tankar på tangentbordet hemma och låter hela världen ta del av dem en stund senare.

Men medan vissa bloggar mest handlar om vardagsliv som kanske inte är så intressant för den stora publiken, finns det bloggar som drar miljontals läsare.

Huffington Post

The Guardian har listat de 50 mäktigaste bloggarna. På första plats kommer The Huffington Post, en blogg som enligt The Guardian har inneburit att alla andra politiska bloggar kan delas in i ”före eller efter Huffington”. Dollarmiljonärskan Arianna Huffington gav sig in i leken 2005 och startade sin liberala blogg. Hon har enligt tidningen sedan dess satt sin prägel på bloggvärlden, på sitt speciella vis.

Boing Boing

På andra plats kommer en blogg som rekonstruerat musikvideos med hjälp av legogubbar och bakat kakor i samma form som iPods. Det kanske normalt sett inte anses vara seriös politisk debatt men enligt The Guardian tar även de mest hängivna och ärligaste bloggarna sig då och då tid att hitta på något spektakel för att roa sina läsare. Bloggen har existerat sedan i januari 2000 och har influerat många bloggares stil.

Techcrunch

I juni 2005 startades bloggen av Michael Arrington. Bloggen blev snabbt en av de mest inflytelserika nyhetssajterna som rapporterar om nya internetprodukter och företag. Arringtons sajt som har fått intervjuer med bland annat Barack Obama och John McCain har rankats som den tredje mest populära bloggen i världen av sökmotorn Technorati. Business Week har pekat ut Arrington som en av de 25 mest inflytelserika personerna på nätet.

Kottke, Dooce och Perezhilton

Bloggen Kottke hamnar på The Guardians fjärdeplats och startades 1998 av webbdesignern Jason Kottke. Han skriver om ämnen som trenderm film, vetenskap, grafisk design och sport.

Kottke följs av Dooce, en blogg som grundades 2001 av Heather Armstrong som är en av världens mest kända privatbloggare. Hon är en av de första kända fallen där en person fått sparken efter att ha skrivit om sitt jobb. Händelsen ledde till att Dooce blev

Heather Armstrong representerar alla de privatbloggare som vill dela sitt liv med främlingar, skriver The Guardian.

Perez Hilton är nog det namn på listan som vi svenskar framför allt känner igen. Sajten har tidigare utnämts till Hollywoods mest hatade hemsida. Den 29-årige bloggkungen Mario Lavandeira ligger bakom sajten där man kan läsa det senaste skvallret om stjärnorna. Dagen då Lindsay Lohan åkte fast för rattfylla, lade han ut totalt 60 uppdateringar och fick på köpet åtta miljoner nya läsare.

Aftonbladets bloggar
Publisert: