”Han laddade om vapnet – och sköt igen”

avPelle Tagesson, Per-Ola Ohlsson

NYHETER

I dag åtalas den 50-årige mannen för mord i Rödeby

MORDPLATSEN Mannen sköt ihjäl en 15-åring och skadade en 16-åring svårt utanför sitt hus. Aftonbladet har följt tragedin i Rödeby där en 50-årig man sköt ihjäl en 15-årig pojke sedan familjen utsatts för hot och trakasserier under en längre tid.

RÖDEBY. Ingen sa nåt. Plötsligt började 50-åringen bara skjuta, berättar åklagarens 18-årige nyckelvittne.

– 50-åringen laddade dessutom om vapnet minst en gång, säger åklagare Tommy Clevenhult, som i dag åtalar honom för att ha skjutit ihjäl en 15-årig pojke och allvarligt skadat en 16-åring.

Den 50-årige familjefadern har sedan den 7 november suttit häktad misstänkt för mord och mordförsök i Rödeby. Han har erkänt att han sköt mot pojkarna som sedan lång tid tillbaka har trakasserat familjen – men nekar till mord.

– Det var inte hans mening att det skulle sluta som det gjorde, säger hans advokat Vidar Wahlestedt.

Hur många skott 50-åringen avlossade rakt ut i mörkret där sex ungdomar befann sig är oklart.

Två till nio skott

– Vittnen talar om allt från två till nio skott, säger åklagaren.

Teknikerna har hittat fyra tomhylsor. Helt klart har mannen laddat om sitt vapen och fortsatt skjuta.

Det kan vara avgörande för om han ska dömas till mord eller vållande till annans död.

– Har han laddat om har han haft tid att tänka, då är det svårt att hävda självförsvar, säger en juridisk expert som Aftonbladet talat med.

En 18-årig pojke som befann sig hemma hos familjen den ödesdigra natten är nyckelvittne. Han stod i ytterdörren och såg hela dramat.

– Killarna var utanför och hotfulla, berättar han. De var beväpnade med påkar.

50-åringen, som sov på övervåningen, vaknade och kom ner.

Varningsskott

– Jag såg hur han hämtade vapnet och gick ut. Ytterlampan var tänd. Killarna var ett tiotal meter från huset, ett par tog ett steg framåt. Ingen sa nåt.

Han berättar att mannen avlossade ett varningsskott i marken.

– Då flydde alla utom två. Då lyfte han vapnet och sköt igen. Jag såg en av dem falla ihop, sedan small det igen. Jag hörde ett skrik. Skotten kom tätt.

Efteråt gick mannen in och larmade polis och ambulans.

Berättar om dramat

– Jag gick ut och såg direkt att den ene var död, berättar 18-åringen. Den andre var medvetslös, det gick inte att prata med honom.

Inför tingsrätten ska han i nästa vecka berätta om dramat. Även den svårt skadade 16-åringen, som nu fyllt 17, ska höras. Han ligger fortfarande på sjukhus.

– Han har fortfarande stora hål på magen och ryggen. Läkarna säger att såren ska läka inifrån, säger hans advokat Christer Holmqvist.