Gisslan dödades i judiskt center

Publicerad:
Uppdaterad:

Dödssiffran kan stiga till 200

Nya strider utbröt vid hotell Taj Mahal på fredagen.
Foto: afp
Nya strider utbröt vid hotell Taj Mahal på fredagen.

Gisslandramat på det judiska centret i Bombay fick en tragisk upplösning, minst fem dödades när militären gick in i byggnaden.

Samtidigt är mycket fortfarande oklart om attentatsmännen som kallar sig Deccan Mujahedin.

Foto: AFP
Gavriel and Rivkah Holtzberg mördades i attackerna mot judiska centret. Deras snart två-årige son Moshe räddades av en barnflicka.

När uppgifterna om att gisslandramat var över vid det judiska centret i Bombay och kommandosoldaterna lämnade centret så jublade hundratals människor utanför.

Men det fanns inget att fira.

Gisslan var död.

– Fem döda gisslan har hittats. De är av israelisk nationalitet, sade en diplomat vid Israels ambassad i New Delhi.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån PTI dödades gisslan när militären gick in i byggnaden.

Minst en kvar

På ett annat av skräckens hus i Bombay, hotell Taj Mahal, hördes under fredagen frekventa skottsalvor. En ensam skadad attentatsman ska ha överlevt sammandrabbningarna, och militären hade på fredagskvällen inte lyckats oskadliggöra honom.

– Det är möjligt att terroristen har två eller fler personer som gisslan. Det är också möjligt att det är mer än en terrorist, sade Thamburaj enligt AFP.

På den tredje platsen i Bombay där terrorister fortfarande fanns kvar, hotell Oberoi, övermannade indiska specialstyrkor två terrorister och fritog 143 gäster tidigare på dagen. Välklädda hotellgäster, några med sina resväskor i släptåg, kunde lämna hotellet och gå mot väntande bussar och bilar.

Pakistan utpekat

Allt fler redogörelser om terroristernas hänsynslöshet letar sig ut från platserna där attentatsmännen slog till.

Samtidigt vittnar den indiska marinkåren om en motvillig respekt för terroristerna för deras detaljkännedom om hotellen och militära precision.

– Det är en väldigt beslutsam grupp, hänsynslös, sade ett befäl.

Fortfarande är inte mycket känt om gruppen som tagit på sig ansvar för dådet. Den kallar sig Deccan Mujahedin, men namnet är i princip okänt och flera bedömare misstänker att det är ett täcknamn för en äldre, mer rutinerad rörelse.

Utrikesminister Pranab Mukherjee sade på fredagen rätt ut att grupper i Pakistan är ansvariga för attackerna, men Pakistan förnekar inblandning, fördömer attackerna och vill samarbeta mot terrorismen.

Senare på dagen bad Pakistans utrikesminister Shah Mehmood Qureshi Indien att inte reflexmässigt skulle skylla terrorattackerna på dem och därmed hetsa de båda kärnvapennationerna mot varandra.

Dödsiffran stiger

Chefen för Pakistans mäktiga militära underrättelsetjänst ISI har också lovat att resa till Indien för att bistå i utredningen av terrorattackerna.

Ett tiotal av attentatsmännen uppges ha dödats och en terrorist av pakistansk börd har gripits. På fredagskvällen svensk tid till uppgav indiska medier att antalet dödsoffer är ”upp till” 155 och att 327 skadats i terrordåden. Uppgifter talar dock för att dödssiffran kan stiga till 200.

Minst 17 utlänningar finns bland de döda, bland andra flera amerikaner, tre tyskar, två kanadensare samt en britt. Alla siffror är mycket osäkra.

En amerikansk rabbi och hans fru dödades fanns bland de döda i det judiska centret i Bombay.

TT

Publicerad: