Den perfekta julskinkan

Så undviker du värsta tabbarna

1 av 2 | Foto: Coop

Julbordets kung är den klassiska julskinkan. Mitt på det dignande julbordet tronar den som mångas absoluta julfavorit. Sara Begner från chef för Coop provkök varnar för missarna som kan förstöra julen.

Sara Begner är coop.se:s expert på matlagning, hon har lagat till ett antal julskinkor i sitt liv.

– Jag har misslyckats flera gånger, berättar hon. Det är lätt att skinkan blir för salt.

Samtidigt är det viktigt att inte salta för lite, då riskerar skinkan att bli smaklös.

Vad ska jag göra om skinkan blir för salt?

– Det bästa du kan göra är att byta ut senapen mot lite söt äppelmos som tillbehör. Det kan neutralisera det salta lite.

För att få den vanliga senapen lite roligare kan du blanda i lite nejlikor även i den.

– Eller varför inte lite ingefära!

Ge skinkan tid

– Att skinkan blir för torr är en annan sak man måste passa sig för, varnar Sara Begner. Det blir den om den lagas till för fort.

Nyckeln till den perfekta skinkan är låg temperatur och lång tillagningstid. Både för julskinka i ugn och kokad. Ett riktigt användbart verktyg är en skinktermometer som visar temperaturen inne i skinkan. Helst ska den vara 72 grader inuti under hela tillagningen. Hur lång tid den tar varierar efter storlek.

– Jag brukar ställa in den i ugnen på bara 100 grader och låta den vara där jätte länge, berättar Sara Begner. Sedan vrider jag på till grill när jag griljerar.

Vad är hemligheten för att få till en perfekt vacker julskinka?

– Att griljera jämt, säger Sara Begner. Om du låter skinkan grillas längre så blir den mörkare. Sedan kan du trycka ner hela nejlikor i något vackert mönster.

Låt din julskinka få ta sin tid och griljera den jämt och fint. Bind om ett rött band, lägg dit några vackra vinterröd a äpplen och servera på ett stort fat med mormors vackra skinkkniv.

God jul!

Coop

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2008

Jul

Julmat