Fick bidrag för källaren

avRobert Triches

Publicerad:
Uppdaterad:

Fritzl fick 20 000 kronor från staten i bidrag för att bygga sitt ”skyddsrum”

1 av 2
Josef Fritzl, 73.

Med stor omsorg och noggrannhet byggde Josef Fritzl den bunkerliknande källare som skulle bli hans dotter Elisabeths fängelse i 24 år.

Nu avslöjas att Fritzl fick statliga bidrag för att bygga källaren.

På 70- och 80-talet levde världen i skräck för en atombombskatastrof, och det var just med det hotet som förespegling som Josef Fritzl sökte och fick tillstånd att bygga sitt atombombssäkra skyddsrum under villan på Ybbsstrasse i Amstetten.

Fick bidrag

Inte förrän två och ett halv decennium senare skulle det avslöjas vad hans verkliga syfte med källaren var; att hålla sin dotter inspärrad, att överfalla och våldta henne och dessutom avla sju barn i lönndom med henne.

Nu avslöjas den bisarra detaljen att Fritzl också fick ett rejält statligt bidrag för att bygga skräckkällaren. Enligt tidningen Österreich fick Fritzl på 80-talet ett bidrag på 30 000 schilling, motsvarande drygt 20 000 kronor, för att han tog sitt samhällsansvar och byggde ett skyddsrum.

Likhundar

Ännu fortsätter polisens undersökningar av skräckkällaren. Man har även undersökt den med likhundar.

– Vi förväntar oss inte att hitta fler offer, men vi vill naturligtvis undersöka alla eventualiteter, säger kriminalolischefen Franz Polzer.

Man undersöker också de olika installationerna av gas, vatten, el och avlopp. Syftet är att helt utesluta att Fritzl varit tvungen att ha några medhjälpare för att hålla källarfamiljen fången. Polisen bedömer att utredningsarbetet kommer att fortsätta långt in på hösten, skriver Österreich.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM