Vilket hundliv det är på dagiset

Intresset för hunddagis har exploderat.

Trots en månadskostnad på upp till 2 500 kronor väljer allt fler stockholmare att lämna bort sin hund när de jobbar.

Aftonbladet har kartlagt utbudet av hundpassning i innerstan.

Det är betydligt lugnare än på en förskola för barn. När hundarna inte är ute och rastas ligger de flesta och vilar i något av de sju små rummen på Hornstulls hunddagis. Börjar någon busa tillrättavisas de direkt.

- Nu räcker det Moses, säger Elaine Ängsberg bestämt. Låt de andra vara och gå och lägg dig!

Kraftigt ökat intresse

Elaine Ängsberg, 23, driver Horns-tulls hunddagis på Hornsgatan. Där finns 35 hundar av olika raser och åldrar. De passas och rastas medan husse eller matte är på jobbet.

- Om det ska vara så här många hundar tillsammans måste det vara vi som bestämmer. Det vet de, säger hon.

Det senaste halvåret har Elaine Ängsberg märkt ett kraftigt ökat intresse från hundägare. Nästan varje dag är det någon som ringer och vill ha en plats till sin älskling. Men de får ställa sig i kö. Hunddagiset är fullt.

För att driva dagis för hundar krävs tillstånd från miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Och enligt djurskyddsinspektör Lena Lillnor har antalet hunddagis fördubblats i Stockholm på bara några år.

- De första kom i mitten av 90-talet. I dag har vi runt 35 stycken i Stockholms stad varav ett tiotal i innerstan, och vi har nästan hela tiden någon ny ansökan på gång, säger Lena Lillnor.

Få anmärkningar

Hon tror att det ökade intresset till stor del beror på att det blir allt mer känt att dagis finns som ett alternativ till att lämna hunden ensam hemma.

Kan man känna sig trygg när man lämnar bort sin hund till dagis?

- Ja, det tycker jag. De allra flesta sköter sig och det är sällan vi hittar något att anmärka på vid inspektioner, säger Lena Lillnor.

Detta ska du kräva när du skriver kontrakt

Gunnar Svensson

Publisert: