Blix kritiserar Irak i rapport

NYHETER

Resultaten av inspektionerna väldigt begränsade

Foto: Hans Blix vid sitt arbetsbord i FN-byggnaden i New York.

Hans Blix kommer att rikta stark kritik mot Irak i nästa rapport till FN:s säkerhetsråd.

I en arbetskopia skriver han att resultatet av inspektionerna varit ”väldigt begränsade”, enligt brittiska BBC som tagit del av rapporten.

Lördagens rapport från Unmovic-chefen Hans Blix väntas bli nedslående läsning för Irak. Brittiska BBC har fått tag på ett utkast där Hans Blix beskriver resultaten av försöken att avväpna Irak som ”väldigt begränsade”.

I utkastet skriver Blix att Irak kunde ha gjort mer för att finna de fastställda vapnen och för att ta fram bevis för att några av dem förstörts.

Hans Blix vänats också rikta kritik mot Irak för att man ännu inte förstöra de missiler av typen al-Samoud II som FN-inspektörerna krävt.

Källor i Bagdad uppger i dag att missilerna kommer att inledas senast på lördag. I nattens intervju med CBS upprepade dock Saddam Hussein att missilerna inte överskrider den räckvidd som FN tillåter och att de därmed inte är olagliga.

Diskussionen om missilerna har blossat upp de senaste dagarna och på torsdagen sa USA:s president George Bush att de är ett led i Saddam Husseins ”bedrägerikampanj”.

– Raketerna är bara toppen på isberget- Det enda som gäller är total, fullständig avväpning. Och den vägrar han att genomföra, sa George Bush.

Mattias Lundell