14 gripna i Pakistan efter gruppvåldtäkt

NYHETER

MULTAN

Totalt 14 personer har gripits i Pakistan efter fallet med en gruppvåldtäkt som sanktionerades av en bydomstol.

Dessutom grep polisen på fredagen en man som misstänks för att tillsammans med två andra ha våldtagit en elvaårig pojke. Det var pojkens syster som utsattes för den uppmärksammade gruppvåldtäkten efter ett beslut i ett lokalt rådslag.

Gruppvåldtäkten på 18-åringen ägde rum i slutet av juni i syskonens hemby Meerwala i Punjab-provinsen. Fyra män våldtog 18-åringen och hon tvingades sedan att naken gå hem genom byn.

Order av rådslag

Våldtäkten utfördes på order av ett lokalt rådslag och skulle vara ett straff för flickans elvaårige bror, som påstods ha haft ett förhållande med en äldre kvinna från en klan med högre status.

En utredning som sedan dess skett på order av provinsregeringen visar nu att det tycks finnas grund för påståenden om att även flickans bror utsatts för våldtäkt, av tre män. För att skyla över sitt brott ska männen ha hittat på historien om pojkens förhållande med den 30-åriga kvinnan ur deras egen klan.

Polischef gripen

Lögnen ledde sedan till det lokala rådslagets dom och gruppvåldtäkten på flickan.

På fredagen greps även en lokal polischef som låste in pojken för att han inte skulle berätta för någon om övergreppet han utsatts för. Enligt utredarna kände polismannen till vad som hänt men struntade i att agera för att hjälpa de båda syskonen.

Också medlemmar av den tribunal som beordrade våldtäkten på flickan finns bland de gripna.

Fortfarande letar polisen efter två personer.

En första behandling av fallet i reguljär domstol väntas den 18 juli i Dera Ghazi Khan tio mil från staden Muzaffargarh.

TT-AFP