En dödad av bilbomb i Helsingfors

NYHETER

En 30-årig man dödades då en bilbomb exploderade strax före klockan sju på tisdagsmorgonen i centrala Helsingfors. Polisen rubricerar händelsen som mord.

Foto: Bilen exploderade utanför Hotel Helka vid sjutiden på morgonen. En person dog och en skadades.

30-åringen omkom omedelbart och ytterligare en person skadades vid explosionen. Polisen tror att det rör sig om ett mord.

– Vi rubricerar det som mord. Men det har inga politiska kopplingar. Både den skadade mannen och den döde är finländare, säger Paivi Kaasinen, informationschef på Helsingforspolisen till aftonbladet.se.

Den döde mannen är känd av polisen sedan tidigare och utredarna misstänker att det handlar om en uppgörelse i undre världen, uppger TT-FNB.

Turist blev vittne till mordet

Händelsen inträffade utanför Hotell Helka vid Norra Järnvägsgatan i Helsingfors centrum klockan tio i sju i morse. Tryckvågen från explosionen spräckte flera av hotellets fönster och gästerna evakuerades.

– Det var fruktansvärt, säger Marie-Louise Stuenkel, en turist från Hannover i Tyskland som bodde på hotellet.

– Vi hörde en explosion och ett par sekunder senare startade larmet, säger hon till nyhetsbyrån AP.

Området spärrades av

Polisen spärrade av området och trafiken dirigerades om.

– Det är semestertider och därför rörde sig ovanligt lite människor i området. Några blev ändå vittnen till händelsen, säger Paivi Kaasinen.

Runebergsgatan mellan Norra Järnvägsgatan och Arkadiagatan spärrades av samt Norra Järnvägsgatan mellan Runebergsgatan och Fredriksgatan.

Ulrika Nordin