Minst 30 döda i bombdåd i Algeriet

NYHETER

Bomben exploderade på marknad

Minst 30 människor dödades på fredagen vid ett bombattentat i staden Larbaa i Algeriet.

30 personer dog och upp emot 40 personer skadades av bomben som exploderade på en marknadsplats i staden Larbaa som ligger 20 kilometer öster om huvudstaden Alger. Bomben exploderade på fredagsmorgonen, rapporterar den algeriska nyhetsbyrån APS.

Vittnen har även rapporterat om en andra bomb som ska ha exploderat vid Azur Plage, en strand vid Medelhavet.

Bomben ska ha orsakat panik, men det finns inga uppgifter om skadade.

Man vet ännu inte vilka som ligger bakom attacken mot marknaden i Larbaa. De bombdåd och andra attacker som har ägt rum i Algeriet har skyllts på extremister, bland annat en radikal beväpnad islamisk grupp som beskyllts för att ha genomfört civila massakrer.

Firar självständigeten

Terrordådet är det värsta som inträffat under året i Algeriet som just nu firar 40-årsminnet av landets självständighet från Frankrike. Frankrike styrde Algeriet i över 140 år. Ett stort säkerhetspådrag omger firandet.

I Algeriet har det senaste årtiondet cirka 120 000 liv krävts i ett inbördeskrig som utlöstes 1992. Det uppstod då regeringen förklarade ett val ogiltigt. Ett val som islamistpartier var på väg att vinna.

Den senaste månaden har totalt 25 personer dödats i samband med attacker mot bossar, inte långt från staden Larba där dagens bombattack ägde rum.

Fria lokala val i höst

Den tionde oktober planerar Algeriets nuvarande regering hålla lokalval.

President Abdelaziz Bouteflika sade på fredagen, innan bombådet ägde rum att ''varje tänkbar åtgärd ska vidtas för att väljarna fritt ska kunna utse sina företrädare'', enligt de statliga medierna.

Om Algeriet:

Susanna Vidlund.