Jag är ihop med en gift man

NYHETER

Malena svarar på läsarnas frågor

 Eva har varit älskarinna åt en gift man i sex år och hon har mått riktigt dåligt mellan varven. Den här sommaren skulle de ha rest tillsammans, men han ringde återbud i sista minuten. Nu har hon lovat sig själv att försöka göra slut.

Varför kan du inte bryta?

– Jag faller för hans fina presenter och flotta middagar. Det har blivit ett ekorrhjul. Han lyckas alltid ringa när jag är som svagast.

I vilka situationer är det?

– Ofta på söndagskvällar när jag är riktigt mör efter ännu en ensam helg och då säger jag oftast ja. Vi har så bra sex ihop. Jag har aldrig känt det så här.

Har dina andra förhållanden också varit med gifta män?

– Ja, man skulle kunna säga att hustrur blivit mitt stora dilemma här i livet. Men som älskarinna blir man fena på att förtränga att hustrun finns.

Om du inte tänker bort hustrun, hur blir det då?

– Ibland blir jag svartsjuk. Jag har haft panik för att mina känslor varit för starka.

Vad gjorde du då?

– Jag gjorde allt för att svartmåla honom. Tänkte på hur han svikit sin fru och försökte sätta mig in i hennes ställe. Men det hjälpte inte.

Vad skulle hända om du träffade en ogift man?

– Jag vet inte. Det blir bara gifta män.

Det verkar som att du upprepar ett mön- ster som speglar ditt självförtroende. Du får alltid stå tillbaka och finnas till hands när mannen behöver dig. Det finns ingen jämlikhet.

– Det kanske stämmer. Ibland är jag rädd att jag tagit skada av att jämt vara älskarinna. Jag kan ju alla knep som män tar till för att lura sina fruar.

Jag tror att du tagit skada tidigare. Alla flickor konkurrerar med mamman om pappans kärlek. Men din rivalitet med din mamma fick ingen bra lösning när du var liten.

– Ja, jag inser att jag kan inte ta för mig som andra kvinnor kan, men jag trodde inte att det hade med min mamma att göra.

En kvinna som ständigt väljer att vara den andra kanske styrs av en olöst oidipal konflikt. Det betyder att man inte har haft tillräckligt god relation till föräldrarna för att klara av ett moget kärleksliv. Lösningen är att bli medveten om det och unna sig bra relationer där man inte far illa.

Kommentar: Mellan tre och fem års ålder går vi igenom den första och häftigaste passionen i våra liv. Pojken förälskar sig i mamman och flickan i pappan. Alla barn måste ta sig igenom den kränkning som det innebär att bli avvisad och förstå att man är för liten att delta i de vuxnas liv på samma villkor som de. Det kallas för den oidipala fasen. Sättet att hantera den tidiga besvikelsen blir avgörande för vårt vuxna kärleksliv. Att ständigt ge sig in i omöjliga relationer kan vara ett sätt att omedvetet bevisa för sig själv att man inte duger.