Livstids fängelse för restaurangmord

NYHETER

FALUN

Krogägaren klubbades ned och fick halsen avskuren i källarvåningen på sin egen restaurang, troligen som hämnd för att hon tänkte börja ett nytt liv.

På tisdagen dömdes en 23-årig man till livstids fängelse för mord och grov stöld.

Kvinnan, som var i 30-årsåldern, tog över driften av restaurangen i Hedemora när hennes make dömdes till ett långt fängelsestraff. En morgon i juli förra året hittades hon död i puben i lokalens källarvåning. Hon hade fått flera slag i bland annat huvudet med ett tillhygge och hon hade skurits direkt dödande i halsen med en kniv.

Ganska snart blev en 23-årig man misstänkt för mordet. Han arbetade på restaurangen och var släkt med kvinnans make. Vittnen berättade att 23-åringen varit upprörd över att kvinnan träffat en ny man och planerade en skilsmässa för att börja ett nytt liv.

Skrev lappar

Hemma hos den nu dömde hittades också flera lappar som han erkänt att han skrivit, där han uttrycker hur illa han tycker om kvinnans beteende. Det var säkerligen motivet till mordet, anser Falu tingsrätt.

Försvarets inställning har varit att den åtalade är oskyldig. Den kvinnliga krogägaren levde under hot från annat håll och mordet inträffade när 23-åringen gått från jobbet för kvällen och lämnat kvinnan ensam. Någon sådan hotbild finns det inga bevis för, står det i domen.

Träpåken som användes vid mordet hittades inlåst i en garderob intill puben. På påken fanns både hårstrån och blod från offret, samt det helt avgörande - blod från den misstänkte. Blod från honom fanns också på flera andra platser i puben.

Skoavtryck

Hans egen förklaring är att han skurit sig på krossat glas, men på platsen där han säger sig ha slängt glasresterna fanns inga blodrester.

Blodiga skoavtryck stämmer överens med mönstret på skorna den tilltalade hade på sig under mordkvällen. Hemma hos 23-åringen beslagtogs över 12000 kronor i sedlar och värdebevis som bedöms ha kommit från restaurangen. Därför döms mannen också för grov stöld. Efter livstidsstraffet ska han utvisas från Sverige. Mannen ska också betala cirka 140000 kronor i skadestånd till kvinnans make och barn samt till dödsboet.

Daniel Persson/TT