87 döda i thailändskt drogkrig

NYHETER

Minst 87 misstänkta narkotikaförbrytare har dödats under de första sju dagarna av det thailändska kriget mot droger, rapporterade Thailands polischef på söndagen.

- Polisen dödade åtta i självförsvar, sade generalmajor Pongsapat Pongcharoen i tv.

Det höga dödstalet har orsakat oro hos människorättsförkämpar för att poliser gör sig skyldiga till avrättningar utan rättegång. Men enligt polisen mördas ligamedlemmar av sina egna för att hindra att de skvallrar.

Premiärminister Thaksin Shinawatra gav startsignal till kriget den 1 februari. Enbart under den första veckan grep polisen över 9 000 misstänkta och lade beslag på över fyra miljoner metamfetaminpiller och cirka 30 miljoner kronor.

Metamfetamin har spritt sig mycket snabbt i Thailand och betraktas som en allvarlig samhällsfara. Redan nu beräknas fyra procent av befolkningen vara beroende av ''ya baa'' eller ''galna piller'', som drogen kallas. De flesta pillren kommer från fabriker i Burma intill gränsen mot Thailand.

Det stora antalet döda beror enligt polischefen på en oroande tendens bland narkotikasmugglare att döda kumpaner som riskerar att gripas för att undvika avslöjanden.

- Polisen vill gripa dem levande, försäkrade polischefen.

TT