FN-svenskens attack mot USA

NYHETER

"De försökte använda oss som spioner"

1 av 2 | Foto: Utslängda Irak utvisade FN:s vapeninspektörer 1997. Två av dem var CIA-agenter som spionerade på landet.

USA försökte använda FN:s

vapeninspektörer i Irak som sina egna spioner i landet.

Det hävdar den svenske topp-diplomaten Rolf Ekéus.

Han säger att USA infiltrerade gruppen och försökte få dem att kartlägga Saddam Hussein.

Under åren 1991-1997 var Rolf Ekéus chef för FN:s vapeninspektörer Unis-com. Uppdraget innebar att förhindra Irak från att skaffa sig förbjudna nukleära, biologiska och kemiska vapen eller långdistansmissiler.

Åren som chef innebar en ständig strid för att distansera sig från påtryckningar från flera av de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd.

Värst var USA som lyckades infiltrera CIA-agenter inom Uniscom. En uppgift som kom till Rolf Ekéus kännedom först efter att han avgått som chef.

"Mitt folk var lojalt"

- Vi var stenhårda och mitt folk var väldigt lojalt. Men de lyckades få in två av sina egna operatörer i gruppen, säger han till Svenska Dagbladet.

- Det var en infiltration och jag blev mycket irriterad när jag fick höra talas om det, fortsätter han.

Rolf Ekéus anklagar även USA för att ha försökt övertala inspektörerna att överträda sina befogenheter genom att kartlägga Saddam Husseins rörelser i landet och spionera på Iraks konventionella vapen.

Ville driva fram konflikter

Amerikanerna ville också driva fram konflikter genom att begära provokativa inspektioner från Uniscom, exempelvis strategiska myndighetsbyggnader. Skulle Irak vägra öppnade det vägen för ett amerikanskt angrepp i landet.

- USA äventyrade FN-arbetet i Irak och gav också Iraks misstänksamhet mot Unicom visst berättigande, säger Rolf Ekéus i en intervju med radions "Godmorgon, världen".

Han tror dock inte att USA:s försök att påverka vapeninspektörerna var särskilt framgångsrika.

- Jag kämpade hela tiden för att ha full integritet. Och det var en dumhet att försöka nästla sig in, säger Ekéus till SvD.

Johan Edgar