Man dömd för våldtäkt av nio månaders baby

NYHETER

Övergreppet på Tshepang skakar Sydafrika

Inför ögonen på sin nya flickvän våldtog David Potse, 23, sin ex-flickväns baby.

Övergreppet på nio månader gamla Tshepang har skakat Sydafrika.

Nu har David Potse dömts till livstids fängelse för våldtäkten som höll på att bli babyns död.

Den brutala babyvåldtäkten förra året har väckt ilska i Sydafrika och har uppmärksammats över hela världen. Den nio månader gamla babyn – som av sjukhuspersonalen fick namnet Tshepang – skadades så svårt att bara en operation kunde rädda hennes liv.

Tshepangs 16-åriga mamma var ute och handlade när överfallet ägde rum. När hon kom hem fann hon sin svårt blödande dotter.

Domaren Hennie la Kock beskrev i rätten brottet som ett av de värsta människorättsövergrepp som han sett under sin 32-åriga karriär och sa att mannen egentligen borde ha dömts till döden. Dödsstraffet avskaffades i Sydafrika 1994.

Domen blev i stället livstids fängelse och ytterligare 18 års fängelse för misshandel i samband med sexuellt övergrepp.

Sex män friade

Efter våldtäkten riktade polisen misstankarna mot sex män i staden Louisvale, men DNA-analyser friade dem tidigare i år. Den verklige förövaren, David Potse, togs in för förhör, eftersom han tidigare varit tillsammans med Tshepangs mamma.

Han nekade. Men till slut kunde hans nya flickvän Lya Booysen inte bära hemligheten. Hon pekade ut Potse och ett DNA-test visade att han var den skyldige.

Lya Booysen berättade för rätten att hon sett hur hennes pojkvän våldtagit babyn. Hon sa att hon först inte vågade peka ut honom, eftersom han tidigare misshandlat och utnyttjat henne sexuellt.

Tshepangs öde har engagerat. Våldtäkten utlöste en proteststorm i Sydafrika, som är svårt plågat av sexualbrott mot kvinnor och barn.

Fler svåra övergrepp

Brittiska BBC rapporterar att våldtäkten bara var en i raden av svåra övergrepp mot flickbebisar. Hela 21 000 barnvåldtäkter rapporteras varje år i landet.

Sydafrika har drabbats hårt av aidsepidemin. En orsak till den skrämmande statistiken kan därför finnas i myten om att en hiv-smittad man kan bli frisk genom samlag med en oskuld. Och faktum är att i 15 procent av alla anmälda våldtäkter är offret under elva år.

David Potse nekar till brottet och det är oklart varför han våldtog flickan.

Tshepang har sakta hjälpts tillbaka till livet och läkarna uppger att hon inte kommer att få några fysiska men. Ingen vet dock vilka de psykologiska konsekvenserna blir.

Mattias Lundell