Lena Mellin chattar om vänsterpartiet

Lena Mellin säger: Hej, nu är jag här och är beredd att svara på era frågor så gott jag kan.

Olle säger: Vilka är det som utser de två tillfälliga ledarna och hur många är de?

Lena Mellin säger: Det finns en valkommitté som består av tre personer ur partistyrelsen. Men det är partistyrelsen i sin helhet som fattar det slutliga beslutet.

De tre i valkommittén är Siv Holma, riksdagsledamot. Vilmer Andersen, regionråd och Marianne Ericsson, ombudsman.

CH säger: Hejsan Lena. Hur stor är splittringen egentligen inom V, mellan kommunister och mer "vänstersossar". Finns det risk/möjlighet att fraktionerna kommer att strida ihjäl sig så att V åker ur riksdagen och blir en liten sekt istället, för de redan trogna?

Lena Mellin säger: En liten sekt tror jag inte att vänsterpartiet kommer att bli. Men uppslitande fraktionsstrider tror jag vi kommer få se en hel del av under det kommande året.

Bästa val ligger mer än tre år bort så jag tror att det är alldeles för tidigt att sia om hur det kommer att gå.

Kenta H säger: Vad tycker du om nolltolerans för politiker? Ett misstag, så är det bara att packa och dra. Kanske politikerföraktet skulle minska!?

Lena Mellin säger: Det tror jag vore en dum idé. Människor gör misstag.

Lena säger: Hur länge kan ni vara utan ordinarie partiledare, innan ni helt enkelt MÅSTE få någon att ställa upp?

Lena Mellin säger: Jag jobbar på Aftonbladet och tillhär varken vänsterpartiet eller något annat parti. Men jag kan ändå berätta om vänsterpartiets planer, de utser en ny partileare i slutet av februari 2004. Tills dess jobbar två vikarier.

Olle säger: Tror du att partiet även om ett år kommer ledas av två personer, precis som miljöpartiet?

Lena Mellin säger: Nej, det tror jag inte. Men bombsäker ska man inte vara.

VirreV säger: Tror du att det är svårare för vänsterpolitiker att leva som de lär?

Lena Mellin säger: Nej, inte genrellt. Men vänstern är ju normalt mer morailis än hägerpartierna som har starka inslag av liberalism.

Sören säger: Hur stor del av partistyrelsen krävde Gudruns avhopp ,tror du?

Lena Mellin säger: Jag tror ingen tog reda på det - exakt. Alla kände nog vartåt det lutade, både i partistyrelsen och på den eftervalskonferens som ägde rum i helgen.

Roger säger: Vad har Gudrun gjort som inte vilken person som helst gör i det här landet för att inte betala orimlig skatt?

Lena Mellin säger: Hon har fuskat. Det gör inte de flesta.

Conny säger: Vem tror du vore lämplig att för vänsterpartiets del leda kampanjen mot EU

Lena Mellin säger: Det finns redan en kampanjledning och där ingår Camillja Sköld Jansson. Men givetvis behöver även partiet en ledning under kampanjen som kan göra bra ifrån sig i debatten. Det kan säkert Jonas Sjöstedt.

laban säger: Hur många väljare tror du kommer gå över till Sossarna nu?

Lena Mellin säger: Ingen aning. Det tror jag är alldeles för tidigit att ha någon åsikt om. Nästa val är i september 2006.

lelle säger: Kommer Gudrun Schyman vara kvar i partiet? Bör hon inte sitta inne för sitt brott.

Lelle

Lena Mellin säger: Hon kommer att sitta kvar i riksdagen och självklart vara partimedlem. Om hon begått brott är synnerligeln oklart, ekobrottsmundigheten har inte ens bestämt om de ska inleda en förundersökning.

Börje säger: Är det inte sorgligt att ett riksdagsparti inte är starkare än sin partiledare? Det säger väl rätt mycket om Vänsterpartiet och dess politik?

Lena Mellin säger: Ett parti är allitd starkare än sin ledare. Det är inte frågan om några enmans- eller enkvinnorörelser. Däremot kan partiledaren vara mer eller mindre omtyckt än sitt parti, statsvetarna brukar tala om flöten och sänken. Att ha en partiledare som är ett flöte, som Schyman var, är en tillgång.

EMSIS säger: Tycker du att Camilla skjöld Jansson skulle passa att leda partiet?

Lena Mellin säger: Som ensam partiledare menar du? Det har jag ingen åsikt om ännu, jag vet för lite om henne.

bodil säger: Var det en tillfällighet att Gudruns "affärer" kom i ljuset i samband med att v-partiet ändå skulle träffas? det verkar ju lite för mycket av slump?!...eller?

Lena Mellin säger: Jag har mycket svårt att tro att skattenämnden i Simrishamn planerar sina sammanträden efter vänsterpartiets kalender.

Ner med kommunist Gudrun! säger: Vad sänder man för signaler till de unga om inget händer och hon får sitta kvar i riksdagen?

Lena Mellin säger: Samma signaler som till dem i andra åldrar.

steffo säger: Ove, Laila, Mona, Håkan, Jan O - varför lär de sig aldrig?

steffo säger: Vem är troligast som ny v-ledare?

Lena Mellin säger: Med förlov sagt tycker jag att den frågan var ganska konstig. Det är ingen grupp vi talar om som gemensamt kan ta del av varandras erfarenheter, bara läsa om det som vem som helst i tidningen. Människan är inte ofelbar och pengar är en stark drivkraft för många.

steffo säger: Vem är troligast som ny v-ledare?

Lena Mellin säger: Jag vet inte. Den utses i februari nästa år och tills dess hinner mycket hända. Det är omöjligt att idag ha någon uppfattning.

geza säger: e du nöjd med att Gudrun avgått?

Lena Mellin säger: Jag tycker det är tråkigt att hon slutar, hon är en färgstark och intressant person. Däremot tycker jag det var omöjligt för henne att sitta kvar efter skatteaffären.

Pedro säger: Är det vanligare att vänster-männsikor fuskar? Sahlin, Rosengren +jan o karlsson?

Lena Mellin säger: Nej, det tror jag inte. Laurén, Unckel med flera har cckså slarvat med ktivvotna. Den sensate risdagsmannenn som skildes från sin tjänst av en domstol var moderat, det hände häromåret och gällde förre åklagaren Jery Martinger.

gece säger: Hur ser du på styrkeförhållandet mellan vänsterfraktionen ("kommunisterna") och "högervänstern"? På sista kongressen verkade ju vänsterfalangen gå framåt. Vilka tror du är starkast i dagsläget?

Lena Mellin säger: Det tror jag fortfarande att vänsterfalangen är. Det var inte bara på den sensate kongressen, utan alla på senare tid, som vänstern har vunnit avgörande omröstningar.

steffo säger: Är du förvånad över vad som skett?

Lena Mellin säger: Att Gudrun Schyman fuskar med skatten? Ja, det tycker jag är konstigt.

Mike säger: Om en privatperson hade lämnat en

deklaration som den Schyman har lämnat

så är det ju kriminellt. Inte kan väl

en vanlig Svensson åberopa tidsnöd och slarv.

Det ska väl inte vara förmildrande för man är

partiordförande? Alla måste väl behandlas lika, eller?

Och hur har ni mage att låta henne sitta kvar i riksdagen?

Lena Mellin säger: Inget är kriminellt innnan en domstol beslutet att det strider mot gällande lagstiftning. Jag upprepar, ekobrottsmyndighetens södra avdelning har inte ens bestämt om de ska inleda en förunderslkning.

bodil säger: hur tror du att Gudruns avgång påverkar samarbetet med sossarna?...hon har väl varit något av ett ankare i överläggningar o samarbete vad jag förstår... /bodil

Lena Mellin säger: På kort sikt tror jag inte det betyder ett dugg. Men när samarbetet ska utvärderas, hästen 2004, är det inte säkert att partiet tycker att det är lika givande som i dag.

Kristian säger: Hej Lena. Eftersom att Gudrun har varit en kraftig förespråkare mot EMU så tror många nu att nje-sidan har fått en motgång. Eftersom detta mycket är ett känslo val som skall avgöras i september, tror du då inte att många kanske appeleras av detta som nu har drabbat Vänsterpartiet och därför röstar Nej till EMU.

Lena Mellin säger: Det tror jag inte alls. Snarare är det ja-sidan som vunnit på Schymans avgång. Hon var nej-sidans starkaste kort.

MED DET SÄGER JAG TACK OCH HEJ FÖR I DAG!

aftonbladet.se

Publisert: