Sjukskrivna rasar över Alf Svenssons utspel om fuskare

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenskarnas fusk ökar sjukskrivningarna.

Alf Svenssons utspel får såväl borgare som socialdemokrater att se rött.

- Man tror knappt att man hört rätt. Den här typen av diskussioner blir som lök på laxen för de sjuka, en extra börda, säger Ingela Thalén, socialförsäkrings-minister.

Foto: MATTIAS CARLSSON
kritiseras Kd-ledaren Alf Svenssons uttalande om att fusk är en av anledningarna till att sjukskrivningarna ökar får hård kritik, från bland andra socialförsäkringsministern Ingela Thalén.

Kostnaden för långstidssjukskrivningar har ökat med 50 miljarder kronor under de senaste fyra åren. Kristdemokraternas partiledare Alf Svensson hävdar att det beror på att folk missbrukar systemet.

- Det finns fusk på alla andra områden. Vi vet exempelvis att det förekommer svartjobb och fiffel i affärer. Då vore det väldigt fegt att inte tillstå att det finns fusk här i den här sektorn, säger han.

Ingela Thalén tycker att han skjuter över målet med sitt utspel.

Cynisk - eller så förstår han inte

- Antingen är han cynisk eller också har han inte förstått hur arbetsmarknaden ser ut i dag. Det finns all anledning att diskutera sjukfrånvarons orsaker och missbruket av systemet. Men de främsta orsakerna till den höga sjukfrånvaron är tidspressen och underbemanningen på arbetsplatserna, säger Ingela Thalén.

Alf Svensson bygger sitt resonemang på den Temo-undersökning, om inställningen till sjukskrivningar, som presenterades i slutet av april. I den uppgav 68 procent att det var rätt att sjukskriva sig för att ta hand om en anhörig. 28 procent hade bekanta eller andra som sjukskrivit sig utan att egentligen vara sjuka.

Förändrad attityd

- Undersökningen visar att vår attityd till sjukskrivningar har förändrats, säger Alf Svensson.

Han ser inget kontroversiellt i sitt uttalande utan talar däremot om det stöd han fått från skilda håll. Klappar i ryggen.

Men i politikerled möter han ingen sympati.

"Slarvar bort en viktig fråga"

- Det är tråkigt när en erfaren politiker som Alf Svensson "slarvar bort" en viktig och komplex fråga genom sina indirekta anklagelser mot de långtidssjukskrivna. I bästa fall tar de inte åt sig men många kanske känner blickarna i ryggen, säger Ingela Thalén.

Svensson själv har enligt egen uppgift aldrig fuskat med en sjukskrivning.

- Jag har inte varit sjukskriven på evärderliga tider och när jag var sjukskriven så var jag det på riktigt.

Reaktioner efter fusk-uttalandet

Aftonbladet igår:

Annika Sohlander

Publicerad: