Publicerad:
Uppdaterad:

Hamas vill inte ha fred

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets Wolfgang Hansson: Vi ser två typer av självmords- bombare

1 av 2 | Foto: SCANPIX
NIO DÖDA I går kom svaret. Det israeliska militära våldet har inte fått stopp på självmordsbombarna. I går slog en av dem till mot en buss utanför Haifa. Nio israeler dödades.

NEW YORK

Om det var någon som behövde ett kvitto på att Israels militära invasion inte stoppar palestinsk terrorism så kom det i går.

Ett som lämnade blodiga spår på asfalten och nio döda utanför Haifa.

Men inte ens om Israel drar sig tillbaka upphör alla terrordåd.

Våldsnivån är så hög i dag att gårdagens dåd inte automatiskt sätter krokben för Colin Powells fredsuppdrag.

Fördöma terrorn räcker inte

Ändå är ett stopp på terrordåden en av nyckelfrågorna för vapenvila i Mellanöstern.

Terrorn dödar inte bara oskyldiga. Den gör att israelerna ställer sig den berättigade frågan om palestinierna verkligen är beredda att acceptera den judiska statens existens. Utbytet mark mot fred var nyckeln i fredsavtalet 1993.

Hoppas Israel blir utplånat

Terrorism är aldrig godtagbar. Men enbart fördömanden får den inte att försvinna. Det gäller att hitta förklaringar till terrorn - inte för att rättfärdiga den men för att eliminera orsakerna, om det går.Vi ser nu två typer av självmordsbombningar mot Israel:

Attentat vars syfte är att förhindra fred.

Attacker med syftet att pressa Israel till förhandlingar och eftergifter.

Hamas som tog på sig skulden för gårdagens bomb vill inte ha ett slut på Israels invasion av Västbanken. Hamas resonerar så här: ju mer våld Israel utövar, desto större är chansen för ett totalkrig i Mellanöstern som kan resultera i Israels utplåning.

Sharon har släckt hoppet

Förr var det extremisterna i Hamas och Islamiska Jihad som ensamma stod för terrorn. I dagsläget spränger även tidigare moderata palestinier sig själva i luften. En av anledningarna är att de med Ariel Sharon vid makten inte ser någon möjlighet att någonsin få en palestinsk stat eller leva ett människovärdigt liv.

De ansvariga måste låsas in

Om Israel går med på att inleda fredsförhandlingar är jag övertygad om att den senare kategorin av terrordåd snabbt skulle upphöra.

Hamas bombningar fortsätter även om det blir vapenvila och fredsförhandlingar eftersom själva syftet är att stoppa fred med Israel. Hamas terrorism tar inte slut förrän palestinierna bestämmer att självmordsbombningar är oacceptabla och låser in de ansvariga.

Borde ligga i Arafats intresse

Moderata palestinier står inför sin viktigaste utmaning just nu. Att övertyga israelerna att den absoluta majoriteten av palestinierna inte vill utplåna Israel. Annars kommer Israel aldrig att dra sig tillbaka från de ockuperade områdena. Då kommer de alltid att fungera som en buffertzon mot palestinska attacker.

Därför borde det ligga i Yassir Arafats intresse att inte bara fördöma utan även aktivt försöka stoppa terrordåden. Detta trots att Ariel Sharon de senaste tio dagarna inte precis underlättat Arafats möjligheter att agera.

Wolfgang Hansson

Publicerad:
Publicerad: