Här rök tre helikoptrar

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen förlorade 50 miljoner kronor

Tre helikoptrar och ett flygplan totalförstördes i går natt när polisflygets hangar brann ner till grunden.

Materiel för 50 miljoner kronor beräknas ha gått upp i rök vid branden som kan ha varit anlagd. Polisens helikopterflotta slogs nästan ut helt.

- Detta kan förlänga våra utryckningstider, säger flygchef Per Linderberth.

dyr brand i tullinge Rikskriminalpolisens modernaste helikoptrar brann i går natt upp när hangaren i Tullinge söder om Stockholm eldhärjades.
Foto: hasse rosenthal
dyr brand i tullinge Rikskriminalpolisens modernaste helikoptrar brann i går natt upp när hangaren i Tullinge söder om Stockholm eldhärjades.

Klockan halv tre i går natt kom larmet: Polisflygets hangar i Tullinge söder om Stockholm brinner. Tre brandkårer ryckte ut men när elden äntligen var under kontroll hade flera byggnader, tre helikoptrar och ett flygplan totalförstörts.

Den största förlusten var rikskriminalpolisens splitter nya EC 135 från fransk-tyska Eurocopter för 38 miljoner kronor. Dessutom slukade elden två äldre helikoptrar som skulle säljas, ett mindre flygplan samt flera byggnader, bland annat polisens flygskola.

Branden kan ha varit anlagd

- Totalt beräknar vi den ekonomiska kostnaden till 50 miljoner kronor. Men det är en fråga för försäkringsbolagen, säger Per Linderberth, flygchef på rikskriminalpolisen.

Brandorsaken är ännu oklar men polisen utesluter inte att elden var anlagd. Teknisk undersökning pågår av länskriminalen i Stockholm. Dessutom har haverikommissioner i Sverige och Tyskland kopplats in tillsammans med den fransk-tyske tillverkaren.

Polisflyget tvingas nu flytta två helikoptrar till Stockholm för att kunna upprätthålla sin beredskap. Den totala flygflottan består därmed av två maskiner i Stockholm samt en var i Malmö, Göteborg, Boden och Östersund.

En ny helikopter brann upp

- Det känns förfärligt. Våra resurser var redan tidigare maximalt utnyttjade. När vi nu förlorat tre helikoptrar minskar vår förmåga i motsvarande omfattning, säger Per Linderberth.

- Men vi har ändå tur i oturen som håller på att ersätta de gamla helikoptrarna med nya, säger Lars Nylén, chef för rikskriminalpolisen.

Polisflyget har nyligen köpt tre tvåmotoriga EC 135-helikoptrar, varav en nu brunnit upp. Ytterligare fyra är beställda varav den första ska levereras i april.

Olle Castelius

Publicerad: