Nyheter

Centerns förslag totalsågas av M

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Centerpartiet vill sänka ingångslönerna med upp till 25 procent.

Men förslaget sågas av regeringskollegorna i Moderaterna.

– Sänkta löner kommer aldrig att bli alliansens politik, säger Tomas Tobé, ordförande i arbetsmarknadsutskottet (M).

Den senaste tiden har mycket av den politiska debatten i Sverige handlat om den höga ungdomsarbetslösheten. I dag lanserade Centerpartiet ett förslag som de tror skulle få fler unga och nyanlända invandrare i arbete. Partiets medicin stavas sänkta ingångsslöner på hela arbetsmarknaden.

Tar inte ansvar

Enligt Annika Qarlsson, Centerpartiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor, tar parterna på arbetsmarknaden inte tillräckligt stort ansvar för de grupper som står utan jobb när de förhandlar fram löner och avtal.

– Ifrån politiken jobbar vi med förslag där vi med olika typer av anställningsformer rundar den lönebildningsform vi har i dag för att hjälpa de här grupperna. Men nu vill vi gå direkt på och kritisera parterna för att man inte tar tillräckligt stort ansvar, säger hon.

Sänkas med 25 procent

Ingångslönerna bör enligt Qarlsson i vissa fall sänkas med upp till 20-25 procent. Även Folkpartiet har på sistone flaggat för att det behövs sänkta ingångslöner, då inom kommunal- och landstingssektorn. Förslagen sågas från fackligt håll, där man anser att låga ingångslöner leder till en lägre lönenivå under hela arbetslivet.

Även Moderaterna är negativa och menar att sänkta löner inte skapar fler jobb.

– Vår idé handlar om att människor ska ha mer pengar i plånboken, inte mindre. Sänkta löner kommer aldrig att bli alliansens politik. Vi behöver öka anställningsbarheten för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden, men det vill vi göra genom utbildning, lärlingsanställningar och med nystartsjobb, säger Tomas Tobé (M).

Inte blanda sig i

Dessutom tycker inte M att politiska partier ska blanda sig i lönebildningen. Men Annika Qarlsson säger att även Centerpartiet vill behålla den svenska lönebildningsmodellen.

– Den fungerar i mångt och mycket väl, och tanken är inte att vi ska ta bort den. Men parterna måste hjälpa även de utan ingångar till arbetsmarknaden.

”Första året tufft”

Alliansregeringen har tidigare genomfört flera reformer som gör det billigare att anställa unga, bland annat halverad arbetsgivaravgift för de som anställer någon under 26 år. Men enligt Centerpartiet är det inte nog.

I vissa branscher är ingångslönerna i dag så låga som 14 000 kronor. Även dessa ska sänkas, enligt C:s förslag.

– Ingångslönen gäller ju bara under kort tid, innan den höjs. Kanske blir första året tufft ekonomiskt, men det är ändå bättre än att gå arbetslös, säger Annika Qarlsson.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: