De köper Saab

NYHETER

Ska tillverka och utveckla el- och hybridbilar

Konkursförvaltaren Hans L. Bergqvist skakar hand med den svensk-kinesiske affärsmannen Kai Johan Jiang som ligger bakom Nevs som har köpt Saabs konkursbo.

Trollhättan. Nu är det äntligen klart.

Elbilskonsortiet National Electric Vehicle Sweden köper upp Saabs konkursbo.

Planen är att tillverka elbilar som ska lanseras redan 2013/2014.

Efter månader av spekulationer meddelade Saabs konkursförvaltare i dag att de har nått en uppgörelse om Saabs konkursbo. Och det blir som väntat elbilstillverkaren National Electric Vehicle Sweden, Nevs, som köper den klassiska svenska bilfabrikanten.

Ska bli ledande

Planen är att bli världens ledande elbilstillverkare med produktion i Trollhättan. Redan 2013/2014 ska den första elbilen, baserad på den existerande modellen 9-3, att finnas ute till försäljning. Huvudfokus kommer att ligga på försäljning på den kinesiska marknaden. Det är dock oklart om den första elbilen kommer att säljas med namnet Saab.

I köpet ingår 100 procent av fastighetsbolaget Sabb Property och de immateriella rättigheter för Saab 9-3 och Phoenix-plattformen. Nevs köper inte rättigheterna för 9-5 och 9-4 eftersom den tekniken fortfarande kontrolleras av GM.

Vill inte avslöja köpesumma

Hur mycket Nevs har fått betala för Saab vill varken företaget eller konkursförvaltaren avslöja.

På en presskonferens som hölls i Saabfabriken i Trollhättan i dag var de nya ägarna mycket optimistiska inför framtiden.

– Genom köpet av Saab Automobile inleds en ny era i den globala bilindustrin där vi kombinerar svensk innovationskraft och ingenjörskraft med den kinesiska marknaden, sa den svensk-kinesiske affärsmannen Kai Johan Jiang.

Ska rekrytera

Enligt Nevs har man redan börjat rekrytera ingenjörer till den nya fabriken. Företaget räknar med att man behöver ett par hundra personer i den första fasen.

– Inledningsvis kommer vi att rekrytera ingenjörer och ledning, det är första fasen. Men det kommer inte räcka med den kompetensen vi har, vi kommer också att få hjälp av japanska och kinesiska ingenjörer. Men vi kan inte ge någon exakt prognos, det blir kunderna som kommer att styra vår volymproduktion, säger Nevs styrelseordförande Karl-Erling Trogen.

Tillverkar etanol

Även Paul Åkerlund (S), kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan var mycket glad över att affären gått i lås.

– Saab har återuppstått, det känns det skönt att stå som Trollhättebo och som svensk att säga. Det är en glädjens dag i dag.

Nevs bildades i april och registrerades hos Bolagsverket i slutet av maj i syfte att köpa Saab.

Ägaren Kai Johan Jiang ligger bakom flera företag med miljökopplingar i Sverige. Hans bolag NBE Sweden försöker exempelvis tillverka etanol av biomassa i en anläggning i Härjedalen.

Det här är Saabs nya ägare

Huvudägare till National Electric Vehicle Sweden, med 51 procent av aktierna, är National Modern Energy Holdings. Bolaget är registrerat på brittiska Jungfruöarna, men ägs i sin tur av ett Hongkong-baserat bolag, China Dragon Base Holding.

Huvudägare i bolaget är den svensk-kinesiske affärsmannen Kai Johan Jiang, 47.

Han föddes i Shadon-provinsen i Kina, flyttade till Sverige 1989 för att studera på Mälardalens högskola och är i dag svensk medborgare.

Kai Johan Jiang ligger bakom flera företag med affärsintressen inom miljöområdet. National Modern Energy Holdings driver exempelvis 28 kraftverk för biomassa i Kina.

Japanska Sun Investment