Reinfeldt: Jag vill tacka Håkan

Publicerad:
Uppdaterad:

Reaktioner på Juholts avgång

Både socialdemokratiska och borgerliga politiker kommenterade Håkan Juholts avgång.

– Nu är det av yttersta vikt att en partiledare utses direkt, säger Ellinor Eriksson, SSU, till Aftonbladet.

– Det är aldrig roligt när en partiledeare måste gå på det här sättet. Det känns tungt. Nu är det av yttersta vikt att en partiledare utses direkt. S kan inte ens några dagar stå utan ordförande, säger Ellinor Eriksson, förbundssekreterare för SSU.

– Vi vill ha en öppen process på kongressen 2013 där vi får flera kandidater att välja mellan. Fram till dess måste nog VU utse en tf-lösning.

Ellinor Eriksson påpekar att SSU är oroliga för att partiet nu har drabbats av samma låsningar mellan vänster och höger som SSU brottats med i många år.

– Jag tror att partiet har mycket att lära av SSU som nu kommit ur det där och i dag är en organisation som mår bra, säger hon.

”Nödvändigt men tråkigt”

Förre demokratiministern Britta Lejon (S) kallar i SVT beskedet "ganska självklart".

– Samtidigt tycker jag att det här var ett nödvändigt, men tråkigt, beslut, säger hon.

Anneli Hulthén, socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg säger till Aftonbladet att hon tror att Juholt hade socialdemokratins bästa för ögonen när han tog beslutet att avgå.

"Jag har respekt för Håkan Juholts beslut och jag är övertygad om att hans val har vårt parti i absoluta fokus. Det måste vi alla ha som har hjärtat i rörelsen. Med det i minnet går vi in i det fortsatta arbetet med respekt för varandra."

Jens Orback, tidigare socialdemokratisk jämställdhetsminister, kallar Juholt avsked "värdigt".

– Jag är glad att han fick formulera det själv, säger han.

Ardalan Shekarabi, ordförande för partiets tidigare kriskommission, säger att partiet nu står inför "en svår resa".

– Socialdemokraterna kommer att resa sig och samlas för att få fram en ny ordförande, säger han i SVT.

”Hoppas han fortsätter att vara aktiv”

Lars Stjernkvist, tidigare partisekreterare och nu kommunalråd i Norrköping, valde kort efter beskedet att i SVT lyfta fram Juholts engagemang och vilja:

– Men någonstans kom han till en punkt där det här blev oerhört svårt, säger Stjernkvist.

– Jag hoppas att Håkan – han är ju ung – kommer att fortsätta att vara aktiv på olika sätt, fortsätter han.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar Håkan Juholts avgångsbesked så här i en skriftlig kommentar till TT:

"Jag vill tacka Håkan Juholt för samarbetet under den här tiden. Håkan Juholt är en engagerad politiker och en skicklig debattör. Jag önskar honom allt väl i framtiden."

KD-ledaren Göran Hägglund säger via presschefen Martin Kits att "Socialdemokraternas särställning i svensk politik är över.

"Håkan Juholts tid som partiledare blev kort. Krisen för Socialdemokraterna är inte i första hand – Juholts serie av misstag till trots – en ledarkris utan en kris för ett parti som inte förmått formulera attraktiva och hållbara svar på dagens stora frågor. Socialdemokraternas särställning i svensk politik är över", säger Hägglund.

”Sympatisk människa”

FP-ledaren Jan Björklund säger att han kommer att sakna Juholt.

"Jag förstår Håkan Juholts beslut. Hans situation blev ohållbar. Håkan är trevlig som person och tuff som debattör. Jag kommer att sakna honom", säger Björklund i en skriftlig kommentar till TT.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger i en skriftlig kommentar att han hoppas att Socialdemokraterna kan få en stabil ledning efter det här:

"Beskedet är inte oväntat, det fanns inte så många alternativ i det här läget. Håkan Juholt är en sympatisk människa och tveklöst en skicklig retoriker men i partiledarollen tycks det ha blivit fel från början. Nu hoppas jag för allas bästa att Socialdemokraterna kan få en stabil ledning och att vi kan börja prata om politiken, det är därför vi är här."

TT

Publicerad: