Nyheter

Fortsatta problem för Håkan Juholt

Motgångarna fortsätter för Håkan Juholt. (Arkivbild)
Motgångarna fortsätter för Håkan Juholt. (Arkivbild)

NYHETER

Motgångarna efter semestern fortsätter för S-ledaren Håkan Juholt.

Efter fadäsen på Folk och Försvar motsätter sig nu ledande partikamrater öppet hans val av ny gruppsekreterare och vice partisekreterare.

Urban Ahlin.

Läget inför årets första partiledardebatt på onsdagen kunde ha varit bättre för Juholt. Efter att ha skjutit sig i alla tillgängliga fötter redan före semestern, inledde han med att göra bort sig på Folk och Försvar i Sälen med felaktiga uppgifter om vem regeringen gjort upp med.

På tisdagen fortsatte motgångarna när det blev känt att Juholt ville stuva om i partiledningen och byta ut Sven-Erik Söder som gruppsekreterare mot Urban Ahlin och ge honom en nyckelroll i partiet.

S-kvinnornas ordförande Lena Sommestad gick ut och öppet motsatte sig förslaget, vilket är tämligen unikt för det partiet.

"Problem i bagaget"

– Som företrädare för S-kvinnor skulle jag gärna se att vi inte utsåg en biträdande partisekreterare som har den här typen av problem i bagaget, sade hon till Dagens Nyheter.

Det handlar om aldrig klarlagda anklagelser om sextrakasserier, som Ahlin påstås ha gjort sig skyldig till 2008 mot en kvinnlig medarbetare. Men Ahlin valdes av riksdagsgruppen till gruppsekreterare och efteråt försvarade Håkan Juholt valet.

– Urban Ahlin är i dag Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson. Urban Ahlin är den person som Mona Sahlin var beredd att göra till socialdemokratisk utrikesminister. Det säger allt om hans kvaliteter, sade han.

Allvarligt läge

Det som illustrerar allvaret i partiet är ändå att ledande socialdemokrater öppet går ut och kritiserar partiledarens val av egna medarbetare. Det är något som Juholts företrädare aldrig råkade ut för.

Flera socialdemokrater uttryckte oro för tillståndet i partiet.

– De senaste opinionsmätningarna på under 25 procent är alarmerande. Jag förväntar mig att partiledningen och verkställande utskottet lägger fram någon form av förslag och tar ett helhetsgrepp, säger riksdagsledamoten Pia Nilsson (S), som inte vill svara på om hon har fortsatt förtroende för Juholt.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter