Brittiska turister gripna i USA efter skämt på Twitter

avStaffan Dickson

Foto: scanpix
USA:s "Department of Homeland Security" sökte igenom Leigh Van Bryans väska i jakt på spadar. De trodde att han hade rest till USA för att gräva upp Marilyn Monroes lik och att Emily Bunting skulle vara hans medhjälpare.

Brittiske Leigh Van Bryan skämtade på Twitter om att han skulle förstöra USA och gräva upp Marilyn Monroes lik.

Det gjorde att han och hans resesällskap greps på flygplatsen i Los Angeles och nekades att resa in i landet.

– Säkerhetsvakterna behandlade mig som en terrorist, säger han.

När brittiska Leigh Van Bryan, 26, och Emily Bunting, 24, landade på flygplatsen i Los Angeles i måndags för en dryg vecka sedan fick de ett bryskt mottagande. Efter att de hade passerat passkontrollen greps de av beväpnade vakter. I handfängsel fördes de sedan till varsin cell där de övervakades i tolv timmar.

Citat från "Family Guy"

Hade de försökt smuggla knark?

Hade de burit på varsin sprängladdning?

Nej, Leigh Van Bryan hade skämtat på mikrobloggen Twitter. Bland annat skrev han att han skulle förstöra USA och gräva upp Marilyn Monroes lik, ett citat från komediserien "Family Guy", vilket fick USA:s "Department of Homeland Security" att stämpla honom som ett potentiellt hot, skriver tidningen Daily Mail.

Letade efter spadar

Trots att Leigh Van Bryan och Emily Bunting försökte övertyga myndigheten att ordet "destroy" är brittisk slang för att festa hölls båda två kvar i förvar, misstänkta för att ha planerat att begå brott, och fick sina pass konfiskerade.

– Myndigheterna sa att vi inte var välkomna in i landet på grund av Leighs Twitter-inlägg. De frågade varför vi ville förstöra USA och vi försökte förklara att det betyder att festa, säger Emily Bunting till Daily Mail.

Dessutom sökte vakter igenom Leigh Van Bryans resväska i jakt på spadar, och påstod att britternas plan var att Emily skulle hålla utkik medan Leigh grävde upp Marilyn Monroes lik.

"Riktigt läskigt"

– Jag började nästan skratta när de frågade om jag skulle hålla utkik medan Leigh grävde upp Marilyn Monroe. Jag kunde inte tro att det var sant, eftersom det är ett citat från komedin "Family Guy", som ju är ett amerikanskt program, säger Emily Bunting.

– Det är så löjligt att det nästan är roligt, men just då var det riktigt läskigt. Säkerhetsvakterna behandlade mig som en terrorist, säger Leigh Van Bryan.

Efter att de släppts ur sina celler kördes de tillbaka till flygplatsen och sattes på ett plan hem till England via Paris.