Odell: Jag tror jag kan bli vald

avCamilla Sundell

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jonas Bilberg
Göran Hägglund hyllades i Västerås.

VÄSTERÅS. Göran Hägglund firade sin 53:e födelsedag med att hålla ett tal som fick stående ovationer av partimedlemmarna.

Trots att han utmanas internt tror Kristdemokraternas partiledare att han sitter kvar efter morgondagens riksting.

– Jag är ganska säker, säger han till Aftonbladet.

Foto: Jonas Bilberg
Mats Odell utmanar om partiledarposten.

Öppningstalet till Kristdemokraternas kommun och landstingsdagar gjorde succé bland partimedlemmarna. Hela kongressalen reste sig upp och applåderade då Hägglund avslutade sitt tal.

Partiledaren skämtade efteråt om att han samlat sina 1200 närmaste vänner för att fira sin födelsedag.

"Ganska säker"

I morgon sker mötet mot utmanaren Mats Odell. Under ett extrainsatt riksting kommer partiets 282 ombud att välja partiledare.

– Det är tillåtet i varje demokratisk organisation att utmana den som har förtroendet att leda, i det här fallet partiet, säger Göran Hägglund till Aftonbladet efter talet.

Hur orolig är du för att du inte längre ska vara partiledare imorgon?

– Jag är inte så orolig för det, av två olika skäl. Dels för att det finns en stabil majoritet för mig. Vi har kloka ombud som har makten i sin hand. Sedan är politik ett uppdrag man lånar under en tid, det är ingenting man någonsin ska känna sig säker på att man har. Det är ett förtroende som hela tiden ska prövas.

Jag tolkar det som att du är ganska säker?

– Jag är ganska säker.

"En del har blivit sårade"

Att partiet under flera månader har haft ett högt tonläge med offentliga strider bekymrar Göran Hägglund.

– En del människor har blivit sårade, andra har tagit illa vid sig. Det är illa i ett politiskt parti. Sedan är det så att vi blockerar väldigt mycket själva de möjligheter att komma ut med vår politik eftersom vi ägnar oss åt internt kurr i stället för att berätta om vad vi vill göra.

En del av striderna har kommit från Hägglunds närmaste. I veckan fick stabchefen lämna sin post efter att ha kritiserat Hägglunds kritiker anonymt på nätet under signaturen "Ove Tove".

– Det är oacceptabelt förstås och det här tillhör ju de tråkigare inslagen i den här diskussionen. Det är aldrig okej för en politisk företrädare att uppträda anonymt och framförallt inte uttala sig nedsättande om andra debattörer, säger Göran Hägglund, som tror att partiet kommer att kunna enas efter morgondagens riksting.

– Jag tror det finns en stämning i partiet som gör att de flesta känner att så här kan vi inte hålla på, nu måste vi samla ihop oss, vi accepterar det beslut som majoriteten fattar, oavsett vilket det blir, och sedan kör vi på det. Så tror jag de allra flesta resonerar.

Odell: "Stora chanser"

Hägglunds utmanare Mats Odell anser också att partiet måste enas så fort morgondagens riksting är avslutat.

– Problemet har inte bara funnits de senaste månaderna, de började redan strax efter valet 2010 och partet har legat under spärrarna konstant sedan dess, säger han till Aftonbladet.

– Viktigast oavsett vem som blir vald är försoning. Partiet måste läka samman.

Mats Odell tror precis som Hägglund att morgondagen ser ljus ut.

– Det känns bra, jag känner mig lugn och samlad. Jag tror det finns stora chanser för mig att bli vald, säger han.

Vem som leder partiet avgörs i dag. Rikstinget inleds klockan 14.30.

Publicerad: