Reaktioner på beskedet om Assange

NYHETER

I dag beviljades Assange politisk asyl i Ecuador. Här är några reaktioner på beslutet.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt på Twitter:

"Our firm legal and constitutional system guarantees the rights of each and everyone. We firmly reject any accusations to the contrary.", skrev Sveriges utrikesminister på Twitter för ett par minuter sedan."

Julian Assange själv beskrev beslutet som en "seger":
“It is a significant victory for myself, and my people. Things will probably get more stressful now”.

UD:s presschef, Anders Jörle:

Den svenska regeringen är besvikna över beskedet från Ecuador.

– Först och främst är det här ett oacceptabelt försök att från Ecuador att stoppa den svenska rättsprocessen. I den ecuadorianska utrikesministerns tal fanns flera grova anklagelser mot det svenska rättssystemet som vi starkt måste tillbakavisa, säger han till TT.

Julian Assanges mamma Christine Assange:

– Jag har ett stort leende på mina läppar. Jag uppmanar alla att fira nyheten och besöka och stödja Ecuador, säger hon till ryska

nyhetsbyrån RT.

Den åklagare som leder processen från svenskt håll, Marianne Ny:

"Det faktum att Julian Assange nu har beviljats asyl i Ecuador förändrar inte läget i den svenska förundersökningen. Assange befinner sig på Ecuadors ambassad i London, som ligger på brittisk mark. Ärendet är alltså fortfarande en fråga för Storbritannien och åklagaren kan därför inte lämna någon information", står det på Åklagarmyndighetens hemsida.

Claes Borgström, advokat för de två kvinnor som anklagar Assange:

– Att Julian Assange kan få politisk asyl i Ecuador när det handlar om att han ska överlämnas till Sverige för att lagföras här är ofattbart, säger han till TT.

Thomas Olsson, en av Julian Assanges svenska advokater.

– I och med det här beslutet uppkommer ju ett starkt tryck på åklagaren att erbjuda att förhöra Assange i London. Jag kan inte se att man längre kan undvika den möjligheten, säger han till TT.