Här är ditt Ecuador Assange

Av: Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Bara i sommar sex mediebolag stängts ner i Ecuador.

En fotograf har skjutits till döds.

– Ur pressfrihetssynpunkt har han inte valt ett paradis, säger Urban Löfqvist, kanslichef på Reportrar utan gränser till Aftonbladet.

Han tror att programledaren och journalisten Julian Assange får Ecuadors stöd om han fortsätter att granska enbart västerländska demokratier och USA. Men att vända fokus mot det nya hemlandet är otänkbart, tror Urban Löfqvist.

– Jag tror att om han skulle försöka granska den ecuadorianska staten på samma sätt som de västerländska demokratierna skulle han nog få det hett om öronen. Det kan bli spännande och se om han har för avsikt  att fortsätta med det han har gjort med Wikileaks och hur det ska fungera i Ecuadors kontext.

Granskning leder till fängelse

Enligt reportrar utan gränsers pressfrihetsbarometer hamnar Ecuador på 104:e plats av 179 undersökta länder.

– I den senaste rankingen skrev vi att det antalet attacker mot journalister ökat. Man kan som journalist bli fängslad på vaga grunder om man förolämpat makten, säger Urban Löfqvist. 

Upptrappning av våld

I juli sköts fotografen Byron Baldeón till döds utanför sitt hem i el Triunfó.

Enligt lokala medier och den icke-statliga organisation för yttrandefrihet i Ecuador har dödsskjutningen ett samband med Bladeóns yrke, rapporterar organisationen Reportrar utan gränser på sin internationella sida.

Under två veckor i juni stängde den ecuadorianska staten ner sex olika radio- och tv-stationer. Myndigheterna menar att medieföretagen saknade sändningslicenser.

Men representanter för bolagen tror själva att det rör sig om politisk agenda bakom, skriver reportrar utan gränser.

– Som de flesta sydamerikanska länder har de uppenbara problem. Det har varit en del grejer under senare året, med en upptrappning av våld och hot mot journalister, säger Urban Löfqvist.

Publicerad: