Tre mot en om a-kassan

avElisabeth Marmorstein

NYHETER

Moderaterna säger nej

1 av 3 | Foto: Urban Andersson
Jan Björklund presenterade i dag en ny arbetsmarknadspolitisk modell. I den ingår att alla a-kassor ska ha samma avgift.

Jan Björklund (FP) totalvänder om a-kassan och vill att alla ska kosta lika mycket.

C och KD applåderar förslaget.

Men Moderaterna vägrar.

Den nya a-kassan är en del av en ny arbetsmarknadspolitisk modell som FP-ledaren Jan Björklund presenterade i Visby på förmiddagen. Han vill att alla a-kassor får samma avgift.

Förändringen ska ses som ett led i ambitionen att göra a-kassan obligatorisk. Det skulle på sikt även kunna leda till lägre avgifter för de som betalar mest eftersom fler är med och betalar.

"Orättvisa avgifter"

Folkpartiet vill även höja taket i a-kassan.

– Om man genomför en obligatorisk kassa med en avgift i det lägre spannet bedömer vi att kostnaden blir ett par miljarder. Men den exakta kostnaden avgörs ju av hur reglerna utformas och det har vi inte preciserat än.

Utspelet med lika avgifter välkomnas av både Göran Hägglund (KD) och Annie Lööf (C).

– Det är orättvist att en restaurangarbetare betalar över 400 kronor och en akademiker under hundralappen. Här vi vill ha lika avgifter för alla, säger centerledaren.

Moderaterna säger nej

Men Moderaterna är än så länge emot. I dag beror avgifternas storlek på hur stor arbetslösheten är i de olika kassornas branscher. Tanken var att det skulle leda till lönerna hölls nere och det i sin tur hade en positiv effekt på arbetslösheten. Men modellen har inte fungerat.

– Den senaste lönerörelsen har visat att det inte påverkar. Hela arbetsmarknaden har fått 2,6 procents lönelyft, oavsett vilket arbetslöshet det är i olika branscher.

Annie Lööf håller med.

– Det var ett vällovligt syfte men det har visat sig inte fungera. Då tycker jag att vi måste våga ompröva och göra nya analyser.

Enligt Jan Björklund har utspelet inte föregåtts av några samtal mellan de mindre allianspartierna. Folkpartiet kommer driva frågan i socialförsäkringsutredningen.

– Det här är ett FP-förslag vi var inte överens i förväg. Men jag uppskattar att de stödjer vår linje, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM