Nyheter

Åtalas för terrorbrott

Av: 

Linda Hjertén

TT

NYHETER

Planerade att attackera Jyllands-Posten

De svenska männen greps den 29 december i Köpenhamn misstänkta för att ha planerat en massaker på danska tidningen Jyllands-Postens personal.

Målet ska ha varit att skjuta och döda så många som möjligt på 20 minuter.

Nu åtalas de för terrorbrott.

De fyra åtalade männen, Munir Awad, Omar Abdalla, Mounir Dhahri och Sahbi Zalouti, misstänkts för att ha förberett en terrorattack mot tidningen Jyllands-Posten.

Männen, som greps strax före nyår 2010, misstänks ha planerat att tränga sig in i lokalerna till tidningen Jyllands-Posten, bakbinda journalister och "döda så många som möjligt".

Men den svenska säkerhetspolisen avslöjade planerna innan terrorgruppen kunde genomföra sin attack.

Greps i lägenhet

De åtalade männen var bosatta i Sverige. Tre av dem greps i Köpenhamn den 29 december 2010, mot sitt nekande misstänkta för planer på terrorattentatet.

I Sverige greps Sahbi Zalouti för förberedelse till brottet, och utlämnades senare till Danmark.

De tre männen reste in i Danmark natten till dagen då de greps i en lägenhet i Herlev med en då 26-årig irakisk asylsökande, bosatt i Danmark. Resan ner till Danmark från Stockholmsområdet övervakades av Säpo, som samarbetade med danska säkerhetspolisen (PET).

I samband med gripandet beslagtogs bland annat vapen och skarp ammunition.

Hyrde bil

De fyra männen åtalas på en punkt för terrorbrott och två punkter för vapenbrott.

Enligt åtalet syftade männen till att "döda ett större antal personer" genom att slå till mot tidningshuset Jyllands-Posten i Köpenhamn, en tidning som sedan Jyllands-Posten i september 2005 publicerade en serie satiriska teckningar av profeten Muhammed, har varit föremål för flera misstänkta attentatsplaner..

I fråga om vapenbrottet rör det beslagen i männens hyrda Toyota Avensis vid gripandet i Herlev. Där togs en k-pist, ett magasin till en k-pist med 34 skarpa skott av kaliber nio millimeter i sig, en ljuddämpare till vapnet samt ytterligare 36 skarpa skott av samma kaliber.

Det andra vapenbrottet rör beslaget i lägenheten av en pistol med ett magasin med 15 skarpa skott av samma kaliber samt ytterligare 37 skarpa skott.

Av åtalet framgår också att åklagaren vill konfiskera vapnen samt andra beslag. Där ingår också plastband, som kan vara tänkta att binda personer med, samt 20 000 dollar.

Rättegången planerar att inledas i april.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter