Så byggde han sina bomber

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Nya detaljer från åtalet mot medhjälparen

LONDON.

Terrorbombaren i Stockholm försökte flera gånger utlösa sina sprängladdningar.

Det framkommer i åtalet mot hans medhjälpare i Skottland.

Dessutom offentliggörs nu för första gången detaljer om hur dådet ska ha gått till.

I går framträdda svenska terrorbombaren Taimour Abdulwahabs misstänkta medhjälpare i rätten i Glasgow. Där presenterade åklagaren för honom de specifika brott som han misstänks ha begått.

Men i åtalet mot Nasserdine Menni ingår också flera tidigare okända detaljer från polisutredningen kring bombdådet i Stockholm den 11 december förra året.

Köpte pollenpressar

Mellan den 19 och 27 oktober 2010 ska Taimour Abdulwahab i Luton i England och på andra platser ha köpt ett antal pollenpressar och örtkvarnar för att använda i bombtillverkningen.

I slutet av november och början av december samma år uppges han enligt den skotska åklagarens uppgifter också ha köpt tre tryckkokare, fyrverkerier, explosiva kemikalier och en mängd spikar och kullager som han använde för att tillverka ett flertal hemmagjorda bomber. De här inköpen ska ha skett i Sverige.

Beskriver hur det gick till

Dessutom beskriver åklagaren i anklagelserna riktade mot Menni hur bombdådet i Stockholm ska ha gått till. Nya uppgifter som inte tidigare varit kända:

"Taimour Abdulwahab parkerade en bil innehållandes en hemmagjord sprängladdning och satte eld på sagda bil i ett försök att detonera den sagda hemmagjorda sprängladdningen" skriver åklagaren i domstolsdokumenten.

Sen beskrivs hur Abdulwahab upprepade gånger försökte utlösa sprängladdningarna han bar med sig runt kroppen.

Åklagaren konstaterar att han "därefter förflyttade sig till fots till ett gångstråk och upprepade gånger försökte detonera hemmagjorda sprängladdningar som han bar med sig och detonerade en hemmagjord sprängladdning, allt med avsikt att mörda människor ur allmänheten."

Försökte ringa

Det framgår också att Abdulewahab samma dag som han sprängde sig själv i luften upprepade gånger försökt att ringa Menni i Skottland utan att komma fram. Men om de telefonsamtalen gjorts i samband med att han försökte detonera sprängladdningarna eller tidigare under dagen framkommer inte av domstolshandlingarna.

Efter bombdådet och fram till att Nasserdine Menni greps i mars ska han ha försökt radera alla spår av sina kontakter med Taimour Abdulwahab. Bland annat uppges han ha raderat den svenska terrorbombarens telefonnummer och bilder på honom och hans familj ur sin mobiltelefon.

Han ska också ha försökt att göra sig av med fotografier, falska pass och kreditkort som skulle kunna koppla honom till Abdulwahab.

Publicerad: