Alfred Nobel

Tranströmer centrum för hyllningarna

Tomas Tranströmer tar emot priset av kungen.
Tomas Tranströmer tar emot priset av kungen.

NYHETER

Både prisutdelningens och festens självklara centrum.

Poeten Tomas Tranströmer, Nobelpristagaren i litteratur, hyllades på lördagen.

– Tomas Tranströmer är en av de mycket få svenska författare som har haft ett inflytande på världslitteraturen, sade professor Kjell Espmark under sitt tal till litteraturpristagaren i Konserthuset i Stockholm.

Espmark talade om poetens sällsamma precision, rörlighet, skyddslöshet, rika lätthet, intensitet och anspråkslöshet.

Och det måste ha känts som hemmaplan. För när 80-årige Tranströmer fått sitt pris ljöd dagens tveklöst längsta och högsta applåder – och till och med hojtanden och visslingar – genom lokalen.

Kastade slängkyss

Nio Nobelpristagare och en pristagares hustru som fick medaljer och sin del av prissumman. Professor Göran K Karlsson beklagade att Ralph Steinman, en av årets pristagare i medicin/fysiologi, avled strax innan han utsågs. I stället vände sig Hansson till Steinmans hustru Claudia.

– Men vi är mycket glada för att ni är här för att ta emot hans pris.

Även Claudia Steinman, klädd i svart, möttes av varma applåder, stod värdigt kvar och vågade en slängkyss till publiken.

Prunkande blommor prydde Konserthuset, skänkta från italienska San Remo där Alfred Nobel levde sina sista år. I år gick blomstren i gult och vitt.

Drottningen bar en aprikosfärgad klänning i guldbrokad och drottning Sofias diadem, ett stort briljanthalsband samt Vasaörhängena. Kronprinsessan Victoria var klädd i en safirblå helpaljetterad klänning.

Frasande klänningar

En mängd olika språk hördes som alltid i publikhavet, och många olika klädstilar fanns att skåda – bland annat en man i skotsk kilt.

På banketten i Stadshuset slapp den stroke-drabbade och rullstolsburne Tranströmer den lite riskfyllda processionen utför trappan. Men även på festen var han huvudperson, med hustrun Monica i sällskap, trots sin placering längst ute på ena änden av huvudbordet.

Det var nära 1 300 gäster i Blå hallen och på slaget sju tågade kung Carl Gustaf med drottning Silvia och pristagarna nedför trappan. Det frasade lätt i galaklänningar och gnistrade i ädelstenar när sällskapet satte sig vid honnörsbordet.

Många blickar på Victoria

Drottningen hade Nobelstiftelsens ordförande Marcus Storch på sin vänstra sida. Kung Carl Gustafs bordsdam var Laura Nelson, fysikpristagaren Saul Perlmutters fru. Många nyfikna ögon riktades förstås också mot den gravida kronprinsessan Victoria och hennes mage.

Kvällens sprakande underhållning svarade Romeo & Juliakören för.

Också Stadshuset var prytt av blommor från San Remo, och lika färggranna var festens damer. Medan herrarna uniformeras svart-vitt i frack på Nobelfesten lyste deras kvinnliga sällskap desto mera.

På menyn, hemlig in i det sista, var hummer förrätt och pärlhöna huvudrätt. Efterrätten var en mandarin- och vit chokladmousse på kanelbotten med hallonmarmelad och färska hallon. Gästerna åt och drack medan de konverserade sina bordsgrannar.

Nog hade det varit spännande att tjuvlyssna till vad en Nobelpristagare pratar med sin bordsdam om.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Alfred Nobel

ÄMNEN I ARTIKELN

Alfred Nobel

Nobelfesten