Nyheter

Jordgubbsförsäljare fick basebollträ som vapen mot rånare

Av: 

Emmelie Wallroth

Ida Gustafsson

kan förstå. Diana Sjöström, 23, säljer jordgubbar vid vägkanten och har varit med om obehagliga situationer på jobbet.

kan förstå. Diana Sjöström, 23, säljer jordgubbar vid vägkanten och har varit med om obehagliga situationer på jobbet.

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON

NYHETER

En jordgubbsförsäljerska i Göteborg fick ett basebollträ av sin arbetsgivare för att använda vid en stöldsituation.

– Jag kan förstå det, säger Diana Sjöström, 23, som säljer jordgubbar vid vägkanten utanför Stockholm.

I slutet av juni besökte sommarturnerande representanter från LO den sommarjobbande flickan som sålde jordgubbar vid vägkanten utanför Göteborg. Efter lite småpratande kom det fram att hon att hon jobbade ensam hela dagen och fick svart betalning men också att hon blivit beväpnad av sin arbetsgivare för att skydda sig mot rånare.

– När de frågade henne hur det kändes att stå där själv så svarade hon att "Skulle det vara något har jag fått ett basebollträ av min arbetsgivare", säger Anna Palmér.

”Vansinnigt”

Tjejen som berättade att bärföretagets försäljare blivit rånade redan ett par gånger under försommaren tog fram basebollträet och visade det för LO-representanterna.

– Det är helt vansinnigt. Man kanske inte ska jobba ensam på en ensam plats utmed vägen med kontanter på fickan. Jordgubbsförsäljare är mer utsatta i dag än tidigare år när fler och fler tar bort sin kontanthantering. Vilket gör att det blir påtagligare, det är en av få platser där man hanterar kontanter och i bland ordentliga summor, säger Anna Palmér.

”Inga åtgärder”

LO kontaktade Handelsanställdas förbund som skulle vara jordgubbsförsäljerskans fackförbund om hon fått vit lön och varit ansluten. Facket har anmält händelsen till Arbetsmiljöverket. Men än så länge kommer inget att göras åt bärförsäljarnas situation.

– Jag kan inte svara på om vi kommer göra något åt det, det beror på om det händer något allvarligare. Enligt den information som jag har så kommer vi för närvarande inte göra något åt det. Däremot får vi se vad som händer nästa år, säger Jan Swedberg, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket i distriktet Göteborg.

Handels vill se på åtgärder redan nu eftersom ensamma jordgubbsförsäljare har en utsatt arbetssituation när de vissa dagar kan hantera flera tiotusentals kronor. 

– Det känns som om att de inte tar det på allvar. Jag önskar att de tittat på det redan nu och att de gör på samma sätt som vid en arbetsplatsolycka eller ett rån i butik. Måste man verkligen råka ut för något innan man kan hitta en lösning?, säger Jens Lindström, regionalt skyddsombud på Handelsanställdas förbund i Göteborg.

Arbetssituationen utreds

Varken Anna Palmér eller Jens Lindström har tidigare hört talats om jordgubbsförsäljare som beväpnats för att skydda sig mot rånare. Men de vittnar båda om att sommarjobbarna i bärbranschen har taskiga arbetsvillkor.

LO kommer i slutet på sommaren att diskutera deras arbetssituation. 

– Det är precis som om att lagar och regler inte gäller många av de jordgubbsförsäljare som vi träffat. Just att man står utmed vägarna, man hanterar kontanter, man har ingen kassaapparat och kan inte ge kvitto, man står själv i nio timmar utan toalett och de har ingen möjlighet att gå i väg och äta.

– Jordgubben är helig, men om alla där ute förstår vad man utsätter sina barn och andras barn för skulle man inte köpa jordgubbar, säger Anna Palmér.

”Jag kan förstå det”

Diana Sjöström, 23, står och säljer jordgubbar längs med vägen utanför Stockholm. Hon står ensam vid vägkanten mellan klockan 10-19.

Hittills har hon aldrig blivit rånad under sin jordgubbskarriär och hon är heller inte beväpnad med något vapen.

– Men jag kan förstå om man är det. Man kan bli rädd när man står här, säger Diana Sjöström.

För Aftonbladet berättar hon att det vid flera tillfällen har uppstått obehagliga situationer när hon har jobbat.

Försiktig med kontanterna

– Två killar stannade här en gång och började ställa obehagliga frågor. De gick runt jordgubbsståndet och verkade "checka läget". Då visste jag inte riktigt vad jag skulle göra, säger Diana Sjöström.

Trots att hon inte har något basebollträ hos sig när hon jobbar så förbereder hon sig på andra sätt.

– Jag ser alltid till att mobilbatteriet är fulladdat så att jag kan ringa om det händer något. Jag försöker att aldrig hålla på med pengar när det är kunder här, utan räknar alltid kassan när jag är hemma, säger Diana Sjöström.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter