”Jag har så ont att jag skriker”

NYHETER

Anette flögs akut från Turkiet till Falun för att opereras – skickades hem med en burk värktabletter

Foto: ”Blir inte behandlad som en människa” Annette Hellman är djupt besviken på den svenska vården efter att hon skickats hem med smärtstillande trots att turkiska läkare bedömt att hon behövde opereras akut.

Annette Hellman, 31, flögs akut med ambulansflyg från Turkiet via Danmark till Falun för att opereras för diskbråck.

När hon kom fram till ­Falu lasarett skickades hon hem med en pillerburk.

– Jag blir inte behandlad som en människa, säger Annette Hellman.

Annette Hellman, 31, var på semester med familjen i Alanya i Turkiet när hon i förra veckan drabbades av diskbråck. Hon fördes till det lokala sjukhuset med svåra smärtor. Läkarna ­bedömde att hon behövde opereras akut. Men på grund av operationens ­omfattning och infektionsrisken bedömde svenska ­läkare att operationen ­skulle ske i Sverige.

Sjukhuset överbelagt

I söndags flögs hon hem med SOS Internationals ambulansflyg, via Danmark och vidare till Falun för att opereras. Men när hon kom fram visade det sig att sjukhuset var överbelagt.

– Hade jag fått bestämma hade jag hellre opererats i Turkiet. I Sverige är det ­bara krångel, jag har gjort den långa resan förgäves, säger Annette Hellman.

Trots den svåra värken fick hon ligga på en brits på akuten i elva timmar och skickades till slut hem med stark medicinering. Då ­började paniken stiga.

– Hur ska jag klara mig hemma själv? Jag behöver hjälp med att gå på toa, äta, allt. Ibland har jag smärttoppar då jag bara ligger och skriker i sängen, säger Annette Hellman.

Från sköterskan fick hon svaret att söka hemtjänst.

– Jag hade aldrig skickats hem från sjukhuset i Turkiet, här blir jag inte behandlad som en människa, säger Annette Hellman.

”Händer ofta”

Men enligt verksamhetschef Hanne Hedin händer det ofta att sjukhuset skickar hem patienterna på grund av platsbrist.

– Vi har ett minskat antal vårdplatser på sommaren, bedömer vi att patienten kan skickas hem med smärtstillande i väntan på operation så gör vi det, ­säger hon.

Men hon försäkrar att sjukhuset gör allt de kan för att ta hand om patienterna.

– Patienterna är alltid välkomna till oss och vi tar dem alltid på allvar, säger Hanne Hedin.

Efter mycket tjat från ­anhöriga har Annette Hellman till slut fått en sängplats på sjuk­huset.

Händelsen har anmälts till Hälso- och sjukvårdsnämnden.