Demonstrationer mot Acta-avtalet

Över hela Sverige demonstrerade man idag.

Det handlar om Acta, ett internationellt handelsavtal som ska motverka bland annat piratkopiering.

– Man blir så himla förbannad när stora företag försöker pusha igenom sina lagförslag och avtal bakom folkets rygg och låter pengar gå före rättigheter. Jag tycker det är skamligt, säger initiativtagare Adam Almén till Aftonbladet.

Rätten att vara anonym

Han vill värna om friheten på Internet.

– Man ska få vara anonym. Man behöver inte ha något att dölja för att vilja vara anonym på Internet.

Han berättar att många svenskar inte känner till vad som håller på att hända, men när folk förstår "är det inte många som tycker om det här".

– Vi hoppas att politikerna verkligen lyssnar på folket.

Problematiskt

Piratpartiet är en av flera arrangörer som står bakom dagens demonstrationer mot Acta.

– Piratpartiet anser att förhandlingsprocessen och innehållet i ACTA är mycket problematiskt och saknar fullgod transparens, demokrati och hänsyn till den personliga integriteten, säger Piratpartiets partiledare, Anna Troberg i ett pressmeddelande.

Runtom i Sverige samlades människor för att visa sitt motstånd mot det omstridda handelsförslaget.

1 000 personer

Över 11 000 människor meddelade på Facebook att de tänkte infinna sig på Sergels torg i Stockholms klockan 12.00 idag.

Antalet demonstranter blev cirka 1 000. På Sergels torg hördes ropen skalla "Nej till Acta". De fick bland annat höra Piratpartiets ordförande Anna Troberg, EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP), EU-parlamentarikern Mikael Gustafsson (V) samt EU-parlamentarikern Christian Engström från Piratpartiet tala.

– Runt tusen personer har mejlat mig i den här frågan. Det är väldigt mycket, att tusen personer hör av sig i en enda fråga. Många är väldigt oroade, säger Carl Schlyter.

Kränker mänskliga rättigheter

Och oroade är de med all rätt, enligt Carl Schlyter.

– Ledande professorer inom straffrätt har riktat mycket kraftig kritik mot Acta och kommit fram till att det strider mot europeiska stadgar om skydd för mänskliga rättigheter.

Även i andra länder har EU-medborgare tidigare gått ut och demonstrerat på gator och torg eller kontaktat sina demokratiska företrädare för att protestera mot Acta-avtalet.

Senast igår demonstrerade hundratals människor på Prags gator mot att tjeckiska parlamementet röstat igenom det kritiserade avtalet.

Publisert: