Nyheter

Lavinkaos runt skidorter i Alperna

Flera bilar fastnade i snökaoset i Val d'Isere.
Flera bilar fastnade i snökaoset i Val d'Isere.

NYHETER

Snökaos rapporteras kring skidområden i Schweiz och Österrike.

– Lavinfaran är väldigt stor. Det gäller att vara försiktig, säger Peter Johnsson, vd på STS Alpresor.

Både väg- och tågtrafik är hårt drabbade.

Flera vägar blockerades av snömassorna och många skidorter blev isolerade.

Alporter som Sankt Moritz och Zermatt var i fredags fysiskt isolerade från omvärlden, sedan bil- och tågförbindelser kapats av snöfall och helikoptrar inte kunnat lyfta.

Laviner gick i torsdags och fredags över vägar och järnvägar, vilket ledde till att hundratals europeiska skidturister isolerades, rapporterar nyhetsbyrån APA.

En del rutter uppges på lördagen åter vara farbara, men lavinfaran är fortsatt mycket stor.

Järnvägar blockerade

Praktiskt taget hela Oberengadin", ett område som innefattar bland annat Sankt Moritz, gick på lördagsmorgonen inte att nå bilvägen, rapporterar schweizisk tv.

Även runt skidnavet Andermatt, längre västerut i alplandet, uppgavs i stort sett alla vägar och järnvägar vara blockerade av snömassor.

Nordöster därom är också vägarna runt de österrikiska vintersportorterna Lech, Zürs, Stuben och Gargellen avstängda. Sedan snöandet under natten upphört kan dock räddningshelikoptrar åter flyga om det behövs, rapporterar APA.

Fyra meter snö

Lavinfaran väntas i flera områden ligga på en fyra på den femgradiga skalan i flera dygn framöver.

Pontus Langley, vd för Langley Travel, uppger att resebyrån inte ha några insnöade resenärer.

– Det har fallit uppemot fyra meter i Val Thorens. Vägen har varit avstängd i veckan, men nu har den öppnat igen. För våra resenärer som ska ner är det fantastiskt.

Inte heller STS Alpresors gäster har drabbats.

– Vägarna till Ischgl och Obergurgl har varit stängda, men är nu öppna igen. Det viktiga är att vara försiktig och absolut inte åka off-pist, säger vd Peter Johnsson.

Efter att ha varit stängd sedan i fredags kunde en nordlig väg till Oberengadin, och Sankt Moritz, öppnas igen vid 10-tiden på lördagen, uppger schweizisk polis enligt nyhetsbyrån SDA.

Varnar för fortsatta snöfall

Huvudvägen genom Julierpasset förblir dock stängd, och polisen säger att bilköer på flera timmar rapporteras från de få bergsvägar som har öppnats.

Tågens alplinjer är fortsatt hårt drabbade. SDA skriver att "Glaciärexpressen" mellan S:t Moritz och Zermatt inte kan köra i bergen, utan tar en lång omväg via Zürich och Bern.

Och meteorologer varnar för fortsatta snöfall över helgen. Först i mitten av nästa vecka ska det lugna ner sig, rapporterar APA från Innsbruck.

Tipsa | Aftonbladet

TT
Staffan Lindberg

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA IDAG – SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter