Grep inbrottstjuv på bröllopsnatten

Foto: Farhad sprang ikapp inbrottstjuven och brottade ner honom. Hans nyblivna fru Katja hjälpte till att hålla fast mannen tills polisen kom till platsen.
NYHETER

Deras bröllopsnatt blev inte som de tänkt sig.

Farhad och Katja väcktes av att en fönsterruta krossades i deras lägenhet.

Plötsligt stod en inbrottstjuv i köket.

– Jag lyckades springa ikapp och hålla fast honom tills polisen kom, säger Farhad till Aftonbladet.

Det skulle komma att bli ett minnesrikt dygn för Farhad och Katja, – men av fler skäl än de hade tänkt sig. 

Vaknade med ett ryck

Till en början gick i alla fall allt som planerat. Båda sade "ja" i Rådhuset i Örebro i går eftermiddag. De åkte hem till sin lägenhet i bostadsområdet som lyckligt gifta. Där följde en liten bröllopsfest med familjer och vänner. Allt var så bra det bara kunde vara. De gick och lade sig.

Men vid klockan 06 på morgonen vaknade Katja med ett ryck. Hon hade hört ett ljud från köket. Det lät som om någon hade krossat en fönsterruta.

Hon väckte Farhad.

– Hon sade att "det är något som inte stämmer, någon försöker ta sig in”, säger Farhad.

Han sprang ut i köket för att se efter.

Cyklist larmade

Där stod en vilt främmande man. Lägenheten ligger på nedre botten, och inbrottstjuven hade slagit sönder fönstret på köksdörren och tagit sig in. Farhad skrek åt tjuven, som flydde ut genom samma dörr.

Farhad krängde på sig ett par byxor och sprang efter. Efter ett par hundra meter – på en cykelbro över en närbelägen motorväg hann han ikapp den flyende tjuven.

– Jag lyckades brotta ner honom och hålla fast honom, säger Farhad.

Ett par vittnen stannade till, och en cyklist ringde 112. Katja kom också dit för att hjälpa till, och trots att tjuven vid ett tillfälle tog sig loss och nästan lyckades hoppa ner på motorvägen kunde de hålla kvar honom på bron.

– Han kunde ha slagit ihjäl sig. Det är fem-tio meter ner till motorvägen under bron, säger Farhad.

Slog ut tand

Efter 5-6 minuter kom polisen och kunde gripa mannen. Under tumultet fick han en tand utslagen, annars blev ingen skadad fysiskt.

Men för bröllopsparet var det omöjligt att gå och lägga sig igen.

– Vi gick och städade hemma istället för att komma ur paniken. Det kändes fruktansvärt och vi var chockade. Det är först nu jag börjar komma ikapp lite, säger Farhad.

Bröllopsparet får beröm av polisen för sitt agerande, och den gripne mannen, en 28-åring som tidigare dömts för ett antal småbrott, sitter nu anhållen misstänkt för försök till grov stöld.

– Det är skönt att han sitter kvar hos polisen. Vi är oroliga eftersom han hotade oss, säger Farhad.

Polisutredningen fortsätter i morgon.