Nyheter

Grekiskt ja till sparpaketet

NYHETER

Kravaller mot polisen utbröt i Aten under söndagen

En jättedemonstration urartade i går kväll i våldsamma kravaller i Greklands huvudstad Aten.

Mellan 30 och 40 personer skadades.

Men protesterna påverkade inte politikerna. Sent på söndagkvällen röstade parlamentet ja till det nya åtstramningspaketet.

Det blev som väntat en stökig omröstning, där flera kritiska ledamöter in i det sista vägrade följa talmannens instruktioner när rösterna skulle avläggas muntligt. Men efter tio timmars debatt och en halvtimmes röstande fick den grekiska koalitionsregeringen 199 ledamöter med sig.

Papademos fördömer våldet

Beslutet krävde 151 av 300 röster.

Inför omröstningen fick premiärminister Lucas Papademos, som själv inte är folkvald, tillfälle att tala till ledamöterna. Han inledde med att fördöma det våld och den vandalism som skakade Aten under debatten.

– Vandalism, våld och förstörelse har ingen plats i en demokrati och kommer inte att tolereras, sade Papademos.

Tror på tillväxt

Premiärministern upprepade även sin prognos om att recessionen i Grekland, inne på sitt femte år, kommer att övergå i tillväxt hösten 2013 om krispolitiken fullföljs. Han sade även att han tror det kan bli tillväxt på 2,5–3,0 procent under åren 2014 och 2015.

Samtidigt rapporterade grekiska medier om 30–40 personer hade skadats under sammandrabbningarna mellan polis och aktivister.

Grupper av vandaler passade i tumultet även på att angripa företag och bankkontor samt två stora biografer i centrala Aten, varav en fortfarande brann sent på söndagskvällen.

Flyr undan våldet

Enligt grekisk polis hade omkring 100 000 samlats i området kring parlamentet för att protestera mot åtstramningsplanerna, innan de flesta valde att fly undan våldet och skadegörelsen.

De våldsamma grupperna var väl förberedda, med bensinbomber, raketer och sten. Från en hotellbalkong vid Syntagmatorget kunde TT:s utsände följa hur kravallpolisen, beväpnade med knallskott, batonger och tårgas under fyra timmar arbetade med att skingra och gripa aktivister.

Minimilönerna sänks

Söndagens ja i parlamentet innebär att ett nytt grekiskt åtstramningspaket nu är på väg, med sänkta minimilöner, lägre pensioner och 150 000 färre jobb i offentlig sektor på tre år.

Besparingarna krävs av Greklands långivare, euroländerna och IMF för att det ska bli aktuellt att ge det konkursmässiga landet ett andra stödprogram med nödlån och skuldlättnad.

Före kravallerna bröt ut träffade TT:s utsände 15-åriga Helen Kotzamanidou i folkmassan.

– Vi vill stoppa åtstramningarna. De där inne är emot folket, säger hon och pekar på den blekrosa parlamentsbyggnaden.

Hon är orolig för vad som ska hända med landet.

– De vill sänka vår levnadsstandard. Jag tror det beror på att de är avundsjuka på vår livsstil, säger hon.

(Aftonbladet-TT)

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter